Nyheter

Helikoptertoppning säkerställer trädsäkra ledningsgator snabbt och effektivt

Vattenfall Eldistribution använder helikopter vid arbete med toppkapning av höga träd i ledningsgator i regionnätet. Metoden ger en effektivisering i arbetet för att fortsatt hålla ledningarna trädsäkra och förebygger på så sätt att träd inte kan falla på ledningarna. Samma sträcka som idag med ett traditionellt arbetssätt tar upp till ett år att trädsäkra, tar med helikoptertoppningsmetoden ett par veckor upp till en månad.

Två klingor hänger i ett tolv meter långt stag från en helikopter som kapar toppar på träd. På det här sättet arbetar Vattenfall Eldistribution för att säkerställa trädsäkra ledningsgator i regionnätet istället för att kapa träden manuellt med stora maskiner från marken. Genom helikoptertoppning effektiviseras underhållet i ledningsgatorna, fastighetsägarna har kvar större delen av trädet och koldioxidutsläppen minskar.

 –  Då det här är en ny metod för fastighetsägarna har det varit viktigt med kommunikation och vi har arbetat mycket med att nå alla berörda fastighetsägare och djurägare. En del har varit nyfikna och ställt frågor, men dialogen har varit god och gensvaret bra. Det som är positivt för fastighetsägaren är att det blir inga markskador av skogsmaskiner och att trädet faktiskt finns kvar, säger Erik Kreij, chef för skogligt underhåll på Vattenfall Eldistribution.

Under 2024 genomfördes, som ett första test, cirka 20 mil helikoptertoppning i regionnätet i Dalsland. I år genomförs 30 mil med en beräknad kapning av cirka 8 500 trädtoppar i Västra Götaland. Planen är att stegvis utöka användandet av metoden i regionledningsgator över hela landet.

Fakta:

Klingans diameter 90 cm

Sågaggregatet består av två klingor.

Aggregatet hänger 12 meter ner från helikoptern

Klingornas optimala arbetsvarvtal är 1800 varv/minuten

Staget är utrustad med mätpinnar 6 st. Pinnarna indikerar 1 meter.

Totalvikten på det som hänger under helikoptern 340 kg.