Nyheter

Viktigt strategiskt steg i Finlands gröna vätgasekonomi

Plug Power Inc., en ledande leverantör av nyckelfärdiga vätgaslösningar för den globala gröna vätgasekonomin, planerar att utveckla tre produktionsanläggningar för grön vätgas i Finland, vilket kommer att leda till produktion av 850 ton per dag (TPD) grön vätgas, eller 2,2 gigawatt (GW) elektrolysörskapacitet i slutet av decenniet med slutligt investeringsbeslut senast 2025/2026.

Med hjälp av Plugs PEM-elektrolysör och förvätskningsteknik kommer den gröna vätgas som produceras vid dessa anläggningar att stödja produktionen av ammoniak grönt direktreducerat järn (DRI), minska beroendet av fossila bränslen och väsentligt stödja Europas väg mot minskade koldioxidutsläpp.  

Dessa projekt förväntas utgöra några av de största investeringarna i den europeiska marknaden. Plug har inlett diskussioner med stora finansiella investerare och långivare. Plug förväntar sig att kapitalstrukturen till största delen kommer att bestå av lån utan regress, i likhet med annan finansiering av förnybara tillgångar. Vi planerar att samarbeta med finansiella partner för att säkra optimala kapitallösningar, och med industriella partner för att säkra inköpsåtaganden från kreditvärdiga motparter innan det slutliga finansiella beslutet om dessa projekt tas inom tidsramen 2025/2026.

Idag, vid en ceremoni för undertecknande i Helsingfors i Finland, säkrade Plugs vd Andy Marsh ett åtagande från tre finska kommuner att ge tillgång till mark, vilket blev startskottet för dessa historiska projekt. Anläggningarna kommer att vara strategiskt placerade i Finland för att dra nytta av landets rikliga utbud av koldioxidfria och rena energikällor såsom kärnkraft, vindkraft och vattenkraft.

Karleby, Finland: Anläggningen förväntas producera 85 ton av flytande grön vätgas per dag och upp till 700 kiloton grön ammoniak per år med hjälp av en elektrolysörskapacitet på 1 GW. Den flytande gröna vätgasen kommer att produceras för lokalt bruk och för export till Västeuropa från Karleby hamn. Grön ammoniak kommer också att exporteras via samma hamn.

Kristinestad, Finland: Elektrolysanläggningen på 1 GW ligger nära ett tidigare kolkraftverk och kommer att generera grön vätgas för produktion av grönt stål (2,0 miljoner ton/år av det producerade direktreducerade järnet/hetbrikettjärnet) som exporteras från hamnen i Kristinestad.

Borgå, Finland: Anläggningen kommer att producera upp till 100 ton per dag år 2030. Vätgasen kommer att användas lokalt och distribueras i rörledningar.

För utvecklingen av ammoniakfabriken samarbetar Plug med Hy2Gen, den globala projektutvecklaren av förnybar vätgas, ammoniak och vätgasbaserade e-bränslen.  Hy2gen backas upp av den största globala vätgasinfrastrukturfonden Hy24, av förvaltningsbolaget Mirova för hållbara investeringar, av den globala investeraren i energiomställningen CDPQ, av det ledande ingenjörs- och teknikföretaget för energiomställningen Technip Energies och marknadsledaren inom den globala råvaruindustrin Trafigura. Plugs kommande samarbete med Hy2Gen inom utvecklingen av vätgasderivat (e-bränslen, metanol och ammoniak) i andra projekt i regionen gör det möjligt för industrin och transportanvändare att minska sina koldioxidavtryck.

För utvecklingen av anläggningen för grönt direktreducerat järn/hetbrikettjärn samarbetar Plug med GravitHy, ett industriföretag med fokus på att minska koldioxidutsläppen inom värdekedjan för stål. Plug tillsammans med andra stora företag (EIT InnoEnergy, Engie, Forvia, IDEC, Primetals) är grundande partner i GravitHy. GravitHy utvecklar även en liknande integrerad anläggning som kommer att producera 2 miljoner ton av direktreducerat järn/hetbrikettjärn i södra Frankrike.

– Plug är redan en av de största aktörerna på den europeiska vätgasmarknaden och ökar nu sitt engagemang i Europa i en aldrig tidigare skådad omfattning med dessa tre planerade historiska industriprojekt i samarbete med både finansiella och industriella partners. Vi är stolta över att kunna bidra med vårt kunnande och våra nyckelfärdiga vätgaslösningar för att hjälpa Finland att uppfylla sin vision om att bli en europeisk ledare inom den gröna vätgasekonomin, sade Plugs vd Andy Marsh. 

– Denna investering är väldigt viktig för Europa. Investeringen visar Finlands internationella konkurrenskraft och är en anmärkningsvärd prestation. Med sitt innovativt ekosystem och sin självförsörjande, koldioxidfria energiproduktion har Finland lockat gröna investeringar, som den från Plug, till den europeiska värdekedjan. Samarbetet med våra regioner har varit enastående och visat hur små städer kan leda den industriella utvecklingen. Projektet kommer att öka den ekonomiska aktiviteten, skapa arbetstillfällen och främja välbefinnande under många år framöver, sade Markku Kivistö, chef för Cleantech-industrin vid Invest in Finland, en del av Business Finland. 

– Vi är stolta över att vara en föregångare inom den gröna omställningen mot en mer hållbar ekonomi. Vi har konsekvent utvecklat vår infrastruktur med fokus på att locka till oss industriella investeringar. Karleby har åtagit sig att stödja Plugs projekt i södra Karleby, och vi är glada över de hundratals arbetstillfällen som Plugs etablering förvänta skapa, sade Jonne Sandberg, utvecklingsdirektör i Karleby stad. 

– I Kristinestad har vi länge arbetat med utvecklingen av grön energi med vindkraft, solenergi och vätgas. Vi är en europeisk pionjär inom den gröna omställningen. Vi gör allt som står i vår makt för att projektet i Kristinestad ska bli framgångsrikt. Projektet kommer att ha en positiv inverkan på hela regionens ekonomi, sade Kristinestads borgmästare Mila Segervall. 

– En betydande cleantech-hubb håller på att utvecklas i Borgå. Vi är glada över att kunna välkomna internationella aktörer till Sköldvik som är en viktig plats för den gröna omställningen i Finland och Nordeuropa. Diskussionen med Plug har varit öppen och smidig, vilket är viktigt för att processen ska lyckas, sade Borgås borgmästare Jukka-Pekka Ujula. 

– Jag är väldigt glad över att Plug har identifierat Finland som den rätta platsen för bolagets investeringar. Vi har ambitiösa mål inom vätgasekonomin. Investeringar som denna är precis vad vi behöver. Detta är en stor del av framtiden för Finlands industripolitik, sade näringsminister Mika Lintilä. 

– Marknaden för syntetiska bränslen utvecklas snabbt, särskilt längs de stora sjövägarna och på de europeiska kärnmarknaderna. Hy2gen arbetar hårt för att stödja denna utveckling mot förnybara bränslen och energibärare genom vår befintliga närvaro och olika projekt i regionen. Vi gratulerar Plug för deras starka engagemang och investeringar på de nordiska marknaderna. Vårt partnerskap med Plug kommer att öka den nödvändiga produktionen av förnybara bränslen i Norden, där förnybara energiråvaror, människorna och Finlands orubbliga engagemang kommer att underlätta projekt för att minska koldioxidutsläppen från industrier och transporter, sade Cyril Dufaut-Sansot, medgrundare och vd för Hy2gen AG. 

– Att minska koldioxidutsläppen från stålproduktionen är en enorm och allt viktigare utmaning som kräver beslutsamhet och partnerskap med innovativa, framåtblickande företag. GravitHy är en föregångare inom den gröna stålrevolutionen, går i spetsen för värdekedjans omformning och skapar betydande värde i processen. Vårt samarbete med PLUG i Finland stärker inte bara vår business case utan väcker också marknadens intresse och skapar drivkraft i omvandlingen av Europa mot en hållbar framtid. Denna möjlighet i Finland i kombination med GravitHys snabbt framskridande projekt i Frankrike ger oss en perfekt position att betjäna marknaden och möta den växande efterfrågan på koldioxidsnåla metaller inom stålindustrin. När vi tar vara på dessa möjligheter är vi väl positionerade att väsentligt bidra till branschens hållbara tillväxt och spela en avgörande roll i utformningen av en grönare framtid, sade GravitHys vd Jose Noldin. 

Vid ceremonin undertecknade Plug också avsiktsförklaringar med Fingrid, Finlands stamnätsoperatör, och Gasgrid, för el respektive vätgas. Plug har ett nära samarbete med Fingrid och Gasgrid för att säkerställa elnätskapacitet och utveckling av vätgasinfrastrukturer.

– Genom att skala upp vår förstklassiga tillverkning för att kontinuerligt sänka kostnaderna strävar vi efter att med attraktiva ekonomiska villkor demokratisera tillgången till grön vätgas i Europa. Finlands rikliga, koldioxidsnåla och växande förnybara energikällor gör landet till den mest strategiska platsen, sade Benjamin Haycraft, Plugs vice vd, Europa, Mellanöstern och Afrika. 

Detta är ett strategiskt viktigt steg för Plug och kommer att stärka den europeiska energisäkerheten. Elektrolysörskapacitet i denna skala står för nära 5 % av RePower EU-planen vars mål är att 10 miljoner ton förnybar vätgas ska produceras i Europa år 2030. Dessa projekt kommer att stödja utvecklingen av grön el och grön vätgas i den europeiska stamledningen nära Bottenviken och bidra till Finlands ansträngningar att bli koldioxidneutralt senast 2035, ett mål som den finska regeringen har satt upp i sin klimat- och energistrategi.

Plugs planerade produktionsanläggningar för grön vätgas förväntas skapa cirka 1 000 direkta arbetstillfällen och över 3 000 indirekta arbetstillfällen, vilket innebär en markant förstärkning för den lokala ekonomin.

Foto: BeHappyTravel