Nyheter

Nytt samarbete ska utveckla framtidens hållbara batteriteknik

TCS ingår ett strategiskt samarbete tillsammans med NTNU för att driva utveckling, produktion och livscykelhanteringen av hållbar batteriteknik som ett led i arbetet för att nå netto-noll-målen.

TCS ingår ett strategiskt akademiskt partnerskap tillsammans med ett av Norges ledande och mest prestigefyllda universitet – Norges teknisk-naturvetenskaplige universitet (NTNU). Samarbetet, som i huvudsak kommer ske mellan TCS och NTNU:s institution för energi- och processteknik (EPT), handlar om att driva utvecklingen av avancerad battericellsteknik för att påskynda den globala övergången till hållbar energi.

TCS kommer att tillhandahålla teknikrådgivning och digital innovation i alla delar av batteriets värdekedja – inklusive tillverkning, livscykelhantering, cellmontering och testning, samt digitala tvillingar för solid state- och litiumjon-batterier. Genom partnerskapet kommer TCS kunna erbjuda dedikerat stöd till EPT i form av till exempel tekniksamarbete, kompetensutbyte, digital innovation och start up-engagemang. Allt i syfte att utveckla hållbara energilösningar som tar hänsyn till hälsa, klimatförändringar och tillgängliga resurser. Företaget kommer dessutom ansvara för att utveckla och testa en plattform för batteriproduktion som är hållbar genom design och som omfattar hela processen.

Detta viktiga akademiska samarbete kommer att ge NTNU tillgång till TCS internationella ekosystem av ingenjörer och företagspartners för att hjälpa till att skala produktionen och möta den ökade globala efterfrågan på hållbara batterier. Genom att skapa ett band mellan näringsliv och akademi och etablera en tydlig väg till marknaden kommer TCS och NTNU att påskynda resan mot elektrifiering och en netto-noll-framtid.

– För att stärka vår forsknings- och utbildningsrelevans inom batteriproduktion och systemförståelse är det viktigt att etablera samarbeten med branschaktörer som TCS. Denna gemensamma förståelse gör det möjligt för oss att påskynda vetenskapliga, tekniska och pedagogiska framsteg i en bransch och teknisk domän med exponentiell tillväxt och med enorma behov av kompetens under de kommande åren, säger Odne Stokke Burheim, professor vid Institutionen för energi- och processteknik på NTNU.

TCS har en bred portfölj av lösningar för att omstrukturera den globala energisektorn och stödja organisationer på deras resa mot netto-noll.

– Innovation inom batteriteknik är avgörande på grund av dess roll i att elektrifiera transporter och balansera kraftnät, som båda har en avgörande roll att spela för att uppnå globala netto-noll-mål. Vi är glada över att samarbeta med ett av Norges mest respekterade universitet med det gemensamma målet att bygga en mer hållbar framtid för alla, säger Rajan Maheshwari, Country Head, TCS Norge.

Läs mer om TCS energi-lösningar på:

 här.