Nyheter

Banbrytande kärnfusionsreakrtion

– PTC (NASDAQ: PTC) meddelade idag att dess Creo® -teknik för datorstödd konstruktion (CAD) och Windchill® -teknik för produktlivscykelhantering (PLM) har använts av Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) under utvecklingen av National Ignition Facility (NIF) som nyligen genomförde en banbrytande kärnfusionsreaktion som genererade mer energi än den förbrukade.

Med mer än 3,5 miljoner komponenter bestående av 750 000 unika komponentkonstruktioner bedöms den högteknologiska NIF-maskinen ”system of systems” vara den största Creo- och Windchill-konstruktion som någonsin skapats och kanske den största konstruktion som någonsin modellerats i 3D-CAD.

– NIF är en otrolig ingenjörskonst vars genombrott kan komma att förändra tillgången till ren energi, och användningen av PTC:s mjukvarulösningar under hela utvecklingen visar på den enorma kraften i vår teknik, säger Jim Heppelmann, VD och koncernchef för PTC. ”Vi är tacksamma för samarbetet vi har haft under åren med LLNL och USA:s energidepartement (DOE) i stort, och vi är stolta över den roll som vår teknik har haft i utvecklingen av NIF.

Heppelmann har publicerat en blogg där han reflekterar över den långvariga relationen med LLNL som ledde till den senaste utvecklingen av fusionen vid NIF. I artikeln ”Fusion Ignition Breakthrough reflekterar Heppelmann över PTC:s långa engagemang i NIF-projektet som sträckt sig över decennier och användningen av PTC:s programvaror Creo och Windchill för modellering och konstruktionshantering av NIF och PTC:s breda engagemang för hållbarhet. Heppelmann skriver:

-PTC har stöttat NIF-teknikteamet vid LLNL som en nära partner i över 25 år. När jag började på PTC 1998 hade NIF redan valt vår CAD-programvara Pro/ENGINEER® , som numera är känd som Creo. Några år senare lade NIF-teamet till Windchill i lösningen eftersom deras behov av datahantering växte och växte. Under årens lopp har PTC:s produktteam haft många diskussioner med LLNL och andra representanter för DOE, som alltid har utmanat PTC och tänjt på gränserna för vad vår programvara måste göra för att möjliggöra deras mycket avancerade projekt. 

För att läsa Heppelmanns blogg i sin helhet:

klicka här.