Nyheter

”M-planen för kärnkraft kan bli kostsam – Elmarknaden mår bäst av teknik­neutrala regler”

”Moderaternas strategi för ny kärnkraft riskerar att bli kostsam för skatte­betalarna. I början av juni lanserade Moderaterna en plan för hur ny kärnkraft ska byggas i Sverige. Utspelet innehåller bra saker såsom att partiet vill minska den politiska risken för kärnkraft. Men utspelet innehåller även mindre bra saker som riskerar att bli kostsamma för samhället och skatte­betalarna.”

Det skriver Pär Holmberg, docent i national­ekonomi, teknologie doktor i elkraft­teknik och senior forskare vid Institutet för näringslivs­forskning (IFN) i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Det är positivt att Moderaterna vill förtydliga det energi­politiska målet och att man vill skydda kärnkraften från politiskt framtvingade nedstängningar. Det minskar den politiska risken på elmarknaden. Jag och Thomas Tangerås lade liknande förslag i rapporten ”Incitamenten att investera i produktion på elmarknaden”, men vi förordar att det skyddet införs för alla elproduktions­teknologier.”

”Det är även bra att reaktorer ska kunna byggas på fler platser och att begränsningen till tio reaktorer tas bort. Vidare är det bra att kärnkraftverk ska kunna typgodkännas, vilket snabbar på tillstånds­processen. Dessutom är det positivt att det blir möjligt att återstarta nedlagda kärnkraftverk, utifall att det skulle vara lönsamt för ägaren.”

”Problemet med Moderaternas förslag är att partiet vill subventionera nya kärnkraftverk genom att staten garanterar lånen. Subventionen kommer variera från fall till fall, och den kan bli stor. Enligt Moderaternas pm som beskriver förslaget, är det tänkbart att den subventionerade låneräntan kan komma att bli så låg som 1,4 procent. Normalt får investerare betala för den typen av statliga lånegarantier, så att skatte­betalarna skyddas. Moderaterna vill dock dela ut lånegarantierna gratis till ny planerbar produktion.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/9K26A9/par-holmberg-m-planen-for-karnkraft-kan-bli-kostsam