Nyheter

Miljöpartiet: ”Inför en elbonus för att öka vindkraftsutbyggnaden”

”Det är enkelt att vara överens om att mer ren el behövs, men svårare att hitta platser att producera den på. I takt med att vindkraften byggs ut upplever allt fler boende på framför allt landsbygden att deras livsmiljö påverkas. I dag får över 80 procent av vindkraftsprojekten avslag i kommunerna. Miljöpartiet föreslår bland annat en statligt finansierad kompensation till Sveriges kommuner för förnyelsebar elproduktion.”

Det skriver Per Bolund (MP), språkrör, Therese Metz (MP), kommunalråd Gävle  och Lorentz Tovatt (MP), energipolitisk talesperson i en debattartikel i Dagens Samhälle:

”Vi i Miljöpartiet de gröna är de första att se behoven av att skydda mer av vår natur, samtidigt är det fakta att vi inte klarar klimatomställningen utan mer ren el – den fossila oljan och kolen måste bort. Så samtidigt som vi behöver producera mer förnybar energi så behöver skog, mark och hav skyddas för att värna den biologiska mångfalden, men också för att säkerställa människors rätt till tysta områden och rekreation.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/infor-en-elbonus-for-att-oka-vindkraftsutbyggnaden/