Nyheter

Årets nominerade till Greenwashpriset: Fossilfritt Sverige och Den Svenska Gruvan

Miljöbudskap har ökat kraftigt inom marknadsföring de senaste åren enligt en ny kartläggning från Konsumentverket. Med anti-priset Svenska Greenwashpriset vill organisationen Jordens Vänner ta krafttag mot greenwashing och skapa dialog med aktörer som vilseleder.

Den 6:e oktober är det prisutdelning med inledande seminarium där representanter för de nominerade deltar.

– Med senaste IPCC-rapporten i ryggen måste vi ta krafttag för att hindra en klimatkollaps. Läget är kritiskt och vi kan inte acceptera vilseledande miljöbudskap som hindrar privatpersoner och politiker från att fatta hållbara beslut. Av den anledningen delar Jordens Vänner årligen ut Svenska Greenwashpriset, ibland även kallat Sveriges minst attraktiva miljöpris. Priset finns till för att öka kunskapen om greenwashing, och samtidigt föra dialog med aktörer som använder sig av det i sin marknadsföring, säger Charlotte Lundqvist, projektsamordnare på Jordens Vänner.

Årets nominerade är:

Fossilfritt Sverige

Den Svenska Gruvan

AP-fonderna

Läs mer om nomineringarna och rösta på den du tycker ska vinna på Jordens Vänners hemsida.

Prisutdelningen och samtal med de nominerade sker på ABF i Stockholm och livestreamas den 6 oktober kl 18-20.

Medverkar gör bland annat Parul Sharma, människorättsjurist, Svante Axelsson, samordnare för Fossilfritt Sverige, Matti Blind Berg, ordföranden för Svenska Samernas Riksförbund samt Svemin som samordnar kampanjen Den Svenska Gruvan. Tillfrågade representanter från AP-fonderna och Etikrådet har valt att tacka nej till medverkan.

– Det är verkligen beklagligt att varken Regeringskansliet, Etikrådet eller någon av AP-fonderna vill föra dialog med oss när det handlar om över 2000 miljarder kronor och en enorm påverkan på människor, miljö och vårt klimat, säger Charlotte Lundqvist.