Nyheter

M-toppar i Skåne uppmanar Sverige till eluppror mot Ygeman

”Att en del av Sverige inte kan garanteras el år 2020 är en skandal. Tills regeringen slutar att undvika problemet och faktiskt använder statens resurser kommer vi fortsätta pressa energiminister Anders Ygeman och uppmanar andra politiska företrädare, näringslivet och medborgare att delta.”

Det skriver 26 M-toppar i Skåne i en debattartikel i dagens Kvällsposten:

”Åratal av nedläggningar av elproduktion i Sydsverige i form av exempelvis kärnkraft kombinerat med överföringsledningar som blivit försenade har skapat en situation där jobb, infrastruktur och grön omställning på allvar hotas många år framöver. Skåne har i decennier blivit lovat att kompenseras för nedläggningarna av elproduktion i södra Sverige genom en större överföringskapacitet, men gång på gång har vi blivit svikna.”

Kapacitetsbristen riskerar också att hindra Skåne att göra den gröna omställning som krävs, menar man vidare:

”Både regionens och kommunernas ambitioner att ersätta sina fordonsflottor med eldrivna fordon i stället för fossildrivna hotas om elen inte kan garanteras. Dessutom kommer skillnaderna i elpriser mellan olika delar av Sverige göra att Skånes driftskostnader för elfordon blir betydligt dyrare.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/vi-uppmanar-sverige-till-eluppror-mot-ygeman/