Nyheter

Livsviktigt att använda andningsskydd

Att använda andningsskydd för att undvika damm är livsviktigt. Det gäller att välja rätt skydd men också att se om dammproblemet kan byggas bort, så att inget skydd behövs. Det berättade Erik Timén på en föreläsning på Underhåll 2020i Göteborg.

Det dör 8 000 människor i Sverige varje år på grund av damm enligt statistik från WHO och Arbetsmiljöverket. Det kan jämföras med att det 2018 rapporterades 58 döda i arbetsplatsolyckor.

– Men det talas aldrig om de 8 000 som dör av damm som arbetsrelaterat, eftersom det kan ta 30–35 år innan personen dör. Det är skrämmande siffror, men det är viktigt att vi talar om detta så att människor förstår hur viktigt det är att använda andningsskydd, understryker Erik Timén, som är säljchef för Norden på Sundström Safety AB.

Han påpekar att en del av problemet är att det är jobbigt att använda andningsskydd. Det gör det svårt att motivera människor att använda dom. Dessutom tar det tid innan man märker dammets påverkan på hälsan.

Arbetsgivarens ansvar

Arbetsgivaren är skyldig att ha ett program för andningsskydd. Det innebär att identifiera eventuella farliga ämnen och göra en riskbedömning. Därefter ska man minimera riskerna med tekniska åtgärder. Rätt typ av andningsskydd ska användas och personalen ska få utbildning i hur det används på rätt sätt.

– Många missar vid riskbedömningen. Man måste ta reda på hur farliga ämnen det handlar om innan man väljer andningsskydd. Det finnas pengar att spara på att använda rätt skydd. Men framför allt bör man se om man klan bygga bort problemet, så att andningsskydd inte behövs.

Det kan vara att förbättra ventilationen eller att sätta ett skynke runt en svetsare, så att bara denne behöver andningsskydd.

Utbildning för rätt användande

Men arbetsgivaren måste även se till så att de anställda verkligen använder andningsskydden och på ett korrekt sätt.

– När jag är ute på arbetsplatser är det inte ovanligt att jag ser arbetare som har satt sin andningsmask upp och ner. Det finns även fall där man tar bort en del av filtret för att det blir lättare att andas, berättar Erik Timén.

Ett annat problem med andningsskydd är skäggväxt. Erik berättar att om en användare av en andningsmask har skäggstubb så återstår endast tio procent av det skydd masken ger. Har användaren helskägg återstår så lite som en procent av skyddet.

– Om man jobbar i en bransch där andningsskydd behövs för att skydda hälsan måste man kanske avstå från att ha skägg och se till att man är rakad.

Bilden:
– Att använda rätt andningsskydd kan spara både liv och pengar, sa Erik Timén på mässan Underhåll 2020 i Göteborg.
Bild: Lars-Olof Tandberg