Nyheter

Svensk innovationskraft får förstärkning

Den snabba teknikutvecklingen ställer krav på samhällets förmåga att utforma regelverk som tar tillvara teknikens möjligheter, men förhindrar oönskad användning. Därför har regeringen etablerat Kommittén för teknologisk innovation och etik. Kommitténs första möte var den 19 februari.
– Nu stärks Sveriges förmåga som ansvarsfullt innovationsland. Genom kommittén samlar vi unik kompetens för en tryggare utveckling för individen, vårt land och världen, säger Jon Simonsson, ordförande Kommittén för teknologisk innovation och etik.
Enligt FN är tekniska innovationer en förutsättning för nå de globala hållbarhetsmålen, såsom hälsa och välbefinnande samt bekämpning av klimatförändringarna. Inom många sektorer kan ny teknik bidra till resurseffektiv hantering av utmaningarna. Samtidigt ökar kraven på en proaktiv policyutveckling som kan säkerställa att teknikutvecklingen är etisk och görs med ett humanistiskt perspektiv.
– Den tekniska utvecklingen har skapat fantastiska möjligheter, men också stora risker, därför är kommitténs uppdrag en ödesfråga, säger Stefan Einhorn professor vid Karolinska Institutet och ledamot i kommittén.
Teknikutvecklingen accelererar. Kraftfullare datorer och minskande kostnader för datakommunikation och lagring driver på utvecklingen. När kunskap från olika vetenskapliga områden kombineras i nya tillämpningar kan tekniksprång förändra förutsättningarna för politik och medborgare.
– Sverige behöver arbeta mer för att teknik- och regelutvecklingen ska gå hand i hand. Regelgivningen behöver vara mer proaktiv, säger Kristina Svahn Starrsjö, Justitieråd Högsta förvaltningsdomstolen och ledamot i kommittén.
Kommittén ska under tre år skapa förutsättningar för teknikutveckling som bidrar till att Sverige utvecklas hållbart och konkurrenskraftigt, och stärker en positiv global utveckling.