Nyheter

Tetra Pak vill påskynda regelverk för bioteknik inom livsmedel: “Europa riskerar halka efter”

Under ett toppmöte i det danska parlamentet den 10 september betonade Marie Sandin, vd för Tetra Pak Sverige, vikten av att Europa investerar i bioteknik – särskilt fermenteringsbaserade livsmedelslösningar – för att möjliggöra hållbara och resilienta matsystem som ett komplement till dagens system. Eventet, Biosolutions Summit, samlade internationella ledare från näringsliv, akademi, politik och finans för att diskutera framtiden för Europas biosolutions-sektor.

Eventet anordnades av bland andra Danish Chamber of Commerce, Copenhagen University och Alliance for Biosolutions, och hade som mål att konkretisera EU:s ambition om grön tillväxt. Ett tydligt exempel på hur innovation kan accelereras genom samverkan lyftes fram tidigt av Marie Sandin: Biotech Heights i Lund – en forsknings- och innovationshub som drivs i samarbete mellan Tetra Pak och Lunds universitet med finansiering från Vinnova. Hon pekade också på det nyligen invigda Tetra Pak® New Food Technology Development Centre i Karlshamn, som hjälper producenter att gå från prototyp till kommersiell skala inom fermenteringsbaserade livsmedel – en viktig pusselbit i att stärka Europas innovations- och produktionskapacitet.

– Biotech Heights är en konkret modell med kompetens och infrastruktur för hur vi kan sammanföra akademi, industri, startups och offentlig sektor för att kommersialisera bioteknologiska lösningar – inte om tio år, utan nu, sa Marie Sandin.

Många associerar Tetra Pak med förpackningar, men företagets roll i livsmedelssystemen sträcker sig över hela kedjan – från idé och pilot-tester, via livsmedelsbearbetning och fermenteringsteknik till säker transport, förpackning och distribution av näringsrika livsmedel och drycker. En viktig del i företagets strävan för mer ansvarsfulla livsmedelsprocesser handlar om att nyttja sidoströmmar – exempelvis restprodukter från livsmedelsproduktion – och omvandla dem till nya, högvärdiga ingredienser och livsmedel.

– Tetra Pak är inte bara ett förpackningsföretag. Vi möjliggör leveranser av 72 miljarder liter livsmedel och drycker varje år till över 160 länder och investerar stora summor på innovation, bl a inom bioteknik, precisionsfermentering och livsmedelssäkerhet, sa Sandin.

Marie Sandin betonade att klimatavtrycket från livsmedelssektorn – som står för över en tredjedel av de globala utsläppen – gör att bioteknik måste bli ett strategiskt verktyg i EU:s gröna omställning. Hon lyfte samtidigt fram att livsmedel framtagna genom bioteknik inte ersätter utan kompletterar traditionellt jordbruk och livsmedelsförsörjning.

– Genom att kombinera innovation med etablerade produktionsmetoder kan vi skapa en mer hållbar livsmedelsförsörjning – och därmed ta ett avgörande steg mot att lösa klimatfrågan.

Biotech Act – ett vägskäl för Europa

Marie Sandin välkomnade EU-kommissionens besked om att påskynda antagandet av Biotech Act, som är EU-kommissionens kommande ramverk för att främja bioteknologisk innovation, och poängerade vikten av att även livsmedel omfattas. Förslaget är nu prioriterat för antagande innan utgången av 2025.

– Det är avgörande att lagstiftningen skapar rätt förutsättningar. Idag kan det ta flera år att lansera ett nytt livsmedel framställt genom fermenteringsprocesser i EU – medan det tar några månader utanför unionen. Europa riskerar halka efter. Med rätt regelverk kan vi i stället säkerställa att innovationer som utvecklas här i Sverige och Danmark också ges möjlighet att kommersialiseras här – till gagn för konkurrenskraft, arbetstillfällen och hållbar tillväxt. Regleringar bör både främja innovation och industrialisering samtidigt som de säkerställer att vi stärker tillväxt, gröna omställningar och Europas konkurrenskraft.

PÅ bilden: Marie Sandin, Managing Director för Tetra Pak Sverige