Sverige har bland de bästa förutsättningarna i Europa för att tillverka biogas. Ändå är produktionen relativt liten. Det vill Nordion Energi, stamnätsoperatör för det svenska gasnätet, ändra på. 2030 är målet att all gas i nätet ska vara grön.
Och under det senaste året har bolaget antagit en investeringsplan för att nå målet.
– Sverige borde inte behöva importera gas i framtiden. Vi har fantastiska förutsättningar för att tillverka biogas av inhemska substrat och råvaror, om vi bara bestämmer oss för att det är dit vi vill nå, säger Carolina Wistén, kund- och marknadschef på Nordion Energi.
Andelen biogas i gasnätet har också ökat kraftigt, från 8 procent 2016 till 25 procent förra året. Den stora delen av ökningen har dock bestått av importerad gas. Att öka den inhemska produktionen är viktigt för att öka försörjningstryggheten och oberoendet av omvärlden. Under fjolåret fattade Nordion Energi beslut om en konkret plan som ska möjliggöra för omfattande anslutning av storskalig biogasproduktion. 2,2 miljarder kronor ska investeras, bland annat för att kunna bygga ut, och anpassa nätet.
– Vi har redan idag förstudier om fem anläggningar som vill ansluta sig till nätet, och fler är på ingång. Till 2030 är målet att över 20 anläggningar som tillverkar biogas ska kopplas till nätet. En del av dessa ligger i närheten av nuvarande nät men i vissa fall kommer det krävas längre utbyggnader, fortsätter Carolina Wistén.
Säkerställa flöden
Utöver att koppla på nya anläggningar menar Carolina att det också krävs en hel del anpassningar för att säkerställa flöden och kvalité, när merparten av gasen i systemet kommer från olika anläggningar i Sverige. För att komma upp i de volymer som krävs för att ersätta den naturgas som i dag finns i systemet kommer det dock inte räcka med den typ av biogasproduktion som sker i dag, där exempelvis gödsel och avfall rötas för att tillverka biogas.
– En viktig del i planen är att få till, och koppla på, storskalig produktion med hjälp av nya tekniker som förgasning, metanisering eller rötning av nya sorters substrat. Vi för ett antal olika samtal med aktörer som är intresserade av att etablera sådan produktion. Dessa anläggningar är betydligt mer storskaliga än traditionell biogasproduktion och kommer stå för en betydande del av tillförseln av biogas, konstarerar Carolina Wistén.
För att göra det mer attraktivt att koppla på biogasanläggningar på nätet vill Nordion Energi också bygga ett antal förvätskningsanläggningar, där biogasen görs flytande för att användas till väg- och sjötransporter, eller till industrier på längre avstånd från gasnätet. Ett första investeringsbeslut togs i december för en anläggning i Göteborgs hamn, som beräknas vara klar 2026.
– Genom att koppla på förvätskningsanläggningar direkt till nätet skapar vi en större marknad och kan locka till oss fler biogasproducenter. Det kommer gynna alla våra kunder genom att biogasen kommer in på näten och därmed hjälper till att stärka vår försörjningstrygghet, säger Carolina Wistén.
Samarbete
Ett bekymmer för framtiden är att stora delar av industrin har svårt att konkurrera om den biogas som finns tillgänglig, då prisskillnaden mot naturgas blir för stor. Det gäller särskilt de industrier som inte fullt ut betalar koldioxidskatt eller är med i handeln med utsläppsrätter. Därför samarbetar Nordion Energi med andra aktörer inom Industrins biogaskommission, som under året har tagit fram ett paket med åtgärder som skulle kunna få fart på utvecklingen av biogas i Sverige. Den 19 mars lämnades förslagen över till regeringen.
– Som nätägare kan vi göra det vi kan för att anpassa nätet och genom olika samarbeten underlätta för introduktionen av mer biogas, men till slut måste det också finnas en efterfrågan. Här behövs det tydligare politiska riktlinjer och ett riktat stöd för att möjliggöra för industrin att efterfråga biogas och samtidigt stärka sin konkurrenskraft.
Kommer de politiska förutsättningarna på plats är Carolina Wistén optimistisk om möjligheterna att nå målet om ett helt grönt gasnät till 2030.
– Tillsammans med andra aktörer, som kunder, producenter, politiker och myndigheter, har vi en unik möjlighet att ställa om nätet till grönt och samtidigt öka Sveriges självförsörjningsgrad och stärka svenska industriers konkurrenskraft, avslutar hon.