Byggmarknaden tappar fart, vilket betyder fortsatta prövningar för svenska sågverk. Även massa- och pappersindustrin har haft en svag utveckling under våren, enligt nya siffror från branschorganisationen Skogsindustrierna. Exporten av trävaror, papper och massa till USA svänger kraftigt i väntan på besked om nya handelstullar.
– Året inleddes oväntat starkt för den svenska sågverksindustrin, men nu är det tydligt att återhämtningen har kommit av sig. Byggkonjunkturen är fortsatt svag, samtidigt som industrin måste balansera ett högt kostnadsläge med ansträngd råvarutillgång, risk för försämrad konkurrenskraft kopplad till valutan och ett möjligt handelskrig, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna.
Totalt steg leveranserna av trävaror från januari till maj med 5,3 procent, jämfört med fjolåret. Utvecklingen såg framför allt ljus ut i mars, som blev en av de enskilt starkaste leveransmånaderna under de senaste åren.
– Det fanns stora förhoppningar på att den svenska byggmarknaden skulle ta fart igen, men under april och maj grusades de. Det höjda rot-avdraget och den lägre räntan har hittills inte gett den effekt som branschen hade hoppats på och nu ser vi tydliga indikationer på att den svaga trenden i Sverige fortsätter även över sommaren, säger Christian Nielsen.
Som ett ljus i mörkret steg dock de svenska exportpriserna under maj, trots en stor motkraft i valutan. USA, Storbritannien och Nederländerna är marknader där svenska trävaror presterat förhållandevis väl under våren.
– Den amerikanska marknaden har varit väldigt ryckig, drivet av stora osäkerheter, timing- och kanske även vissa bunkringseffekter kopplade till hot om framtida tullar. Än så länge är europeiska trävaror helt undantagna från handelstullar medan USA utreder tillgången på trävaror som en nationell säkerhetsfråga, säger Christian Nielsen.
Även tillverkningen av massa och papper har haft en svag utveckling, med 1,7 procent lägre produktion än i fjol. Exporten dämpades med 1,4 procent. Däremot ökade leveranserna till USA, där försäljningen av marknadsmassa samt papper och kartong växte med 12,7 respektive 13,9 procent över perioden – trots tioprocentiga tullar sedan början av april.
– Det tyder på att det är något av en rusning till USA inom vissa segment. En trolig förklaring är att man vill undvika ännu högre handelstullar, vilket Trump har hotat med under de pågående förhandlingarna med EU, säger Charlotte Dickens, marknadsanalytiker för massa och papper hos Skogsindustrierna.
Sammantaget går mellan 5 och 10 procent av svensk skogsindustris årliga produktion till USA, medan cirka 65 procent stannar inom Europa. Om förhandlingarna mellan USA och EU leder till nya högre tullar, väntas det endast ge en begränsad effekt för skogsindustrin i Sverige.
– Exporten av trävaror till USA lär fortsätta från både Sverige och Kanada under överskådlig tid, men kanske inte med lika stark tillväxt som vi hade förväntat oss. I tider av handelsrestriktioner och protektionism kan den redan viktiga europeiska inre marknaden och Storbritannien bli ännu mer betydelsefulla, säger Christian Nielsen.
– För massa- och papperstillverkarna skulle ytterligare höjda tullar kunna innebära att andelen export till USA minskar något på längre sikt, i takt med att industrin vill sprida riskerna och bygger nya handelsrelationer. Om handelskonflikten påverkar den globala konjunkturen kan effekterna givetvis bli långt mycket större, det gäller inte bara skogsindustrin utan hela Sverige som exportnation, säger Charlotte Dickens.
Bild: frosoanders