Nyheter

EnBW kombinerar solpark och betande djur

På en grusig betesmark i Bäckefors kommer snart en ny solpark och betande kor samsas om utrymmet. Bakom det nydanande projektet ligger EnBW, ett av Europas största offentligt ägda energibolag som levererar energi och hållbara lösningar till 5,5 miljoner kunder.

Bo Bengtsson och Iris Nouwt driver Bäckensgård i Bäckefors och på fastigheten finns även ett ställverk. Marken där är lågproducerande och används främst som betesmark.

– För ett par år sedan bestämde jag mig för att undersöka om det går att kombinera en solpark med bete. Jag pratade med olika aktörer på Borgebymässan och fastnade för EnBW. De är seriösa, har ett långsiktigt engagemang och vill stanna kvar och drifta parken. De andra verkade mest sälja spekulativa projekt.

Ett studiebesök på en av EnBW:s största solparker i Wessow utanför Berlin, gav en tydlig bild av hur det kan se ut, både vad gäller möjligheter och utseende.

– Att det var deras egen park visar också att de har både muskler och kapacitet att genomföra projektet, säger Bo Bengtsson. Jag blev erbjuden ett arrende och EnBW var öppna för att jag kunde fortsätta beta marken mellan solcellerna. Eftersom de ville ha mycket mark kontaktade jag grannfastigheten. De landade i samma beslut som jag – magkänslan sa att det här skulle fungera.

Kombinera energiproduktion med aktiv markanvändning

Solparken i Bäckefors kommer omfatta totalt 108 hektar och ha en effekt på 59 megawatt. Den är uppdelad i två delar, en på 50 hektar och en på 58 hektar, åtskilda av en länsväg. På den norra delen smälter anläggningen in i naturen, med myrmark på ena sidan och vägen på den andra.

– Där planerar vi att anlägga ridåplanteringar så att parken knappt kommer att synas för omgivningen. Den södra delen är mer öppen. Här kommer nötkreatur att beta längs ena sidan av området, vilket gynnar både biologisk mångfald och naturlig markvård, säger Micael Svensson, Head of project development PV, EnBW.

Varje sektion skyddas av elstängsel, men det finns fortfarande gott om utrymme mellan raderna där kor eller får kan gå fritt och beta. Det är ett smart och hållbart sätt att kombinera energiproduktion med aktiv markanvändning.

EnBW valde att bjuda in lokalbefolkningen till dialog innan samrådsprocessen ens hade börjat. Responsen från både boende och kommunen var överväldigande positiv.

– I stället för att komma med ett färdigt förslag ville vi lyssna: Hur vill ni att parken ska se ut? Vad passar i landskapet? Hela bygden var där och många uttryckte glädje över att det händer något i området. Det är så här vi vill arbeta – i dialog, med respekt för platsen och de som bor där. Då får vi också en bred förankring utan överklaganden.

EnBW letar ny mark i Sverige

EnBW söker främst efter skogsmark och impediment, ofta områden där skogen redan är avverkad eller angripen av exempelvis granbarkborre. Det kan också vara mark med dålig växtkraft.

– Vi valde redan 2022 att inte aktivt leta efter jordbruksmark, eftersom det ofta möter starkt motstånd. Men vi har gjort undantag i enstaka fall, när det handlar om lågproducerande jord och markägare själva uttryckt ett tydligt intresse för att bidra till den gröna omställningen. Om marken endast utgör en mindre del av den totala arealen är vi öppna för att utvärdera möjligheten, säger Micael Svensson.

Avtalen löper över 49 år, men själva drifttiden för en solpark är upp till 40 år.

– Vissa markägare föredrar en fast ersättning per hektar och år, medan andra vill ha en rörlig ersättning baserad på parkens elproduktion – eller en kombination av båda, säger Micael Svensson. Tillsammans kommer vi överens om vad som passar bäst. Vårt långsiktiga mål är att bli en stor aktör inom förnybar energi i Sverige och bidra med en betydande del av energiproduktionen.

Bo Bengtsson har valt fast pris och indexreglering vilket omfattar hela solparken inklusive vägar och ytor som ger skuggning. Målet är att delar av parken ska tas i drift våren 2027.

– Jag rekommenderar absolut andra markägare att satsa på en solpark om de har lämplig mark. Men utvärdera noggrant, tänk igenom allt i förväg och prata gärna med grannarna först. Avtalet sträcker sig över mer än en generation, men samtidigt är marken lätt att återställa – när solparken väl monteras ned syns knappt några spår.

Mark som kan vara lämplig för en solpark:

Är minst 20 hektar och ligger samlat

Inte har högt värde för jord- eller skogsbruk

Saknar höga natur- eller kulturvärden

Har bra möjligheter till nätanslutning