I Trollhättan pågår ett experiment mitt i ett levande industriområde – ett Living Lab – där framtidens elsystem testas i verklig miljö, bland företag, fordon, fastigheter och människor. De världsunika resultaten visar att det går att minska effektuttaget dramatiskt. I vissa fall med hela 80 procent, utan att göra avkall på drift, tillväxt eller elektrifiering.
I takt med att samhällets elbehov ökar står många regioner inför utmaningen att leverera el till industriomställning, nya verksamheter, bostäder och elfordon – utan att överbelasta nätet. Living Lab Trollhättan visar hur lokal styrning, samverkan och digital intelligens kan lösa den ekvationen. Ett exempel på hur elektrifiering, tillväxt och hållbar utveckling kan kombineras, utan att vänta på nätutbyggnad.
Flexibilitet i praktiken – sänkta toppar, ökad kapacitet
I området kring Kardanvägen, där Trollhättans Living Lab genomförs, rör sig dagligen omkring 5 000 personer och 3 000 fordon, och det finns över 700 parkeringsplatser. Med ett årligt elbehov på 40 GWh och en toppeffekt på upp till 10 MW utgör platsen ett tydligt exempel på elnätets belastning – och hur den kan styras och optimeras.
Genom att mäta och styra energiförbrukningen under kritiska timmar, främst på morgnar måndag till torsdag, har effektuttaget i vissa sammanhang minskat med upp till 80 procent. Generellt visar resultaten på tvåsiffrig procentuell minskning, vilket frigör kapacitet för fler elfordon, nya laddpunkter och fortsatt industriell tillväxt – utan att överskrida nätets gränser.
– Det här är flexibilitet i praktiken. Det handlar inte om att stänga av el, utan om att använda den smartare – när den verkligen behövs, säger Magnus Kuschel, innovationsledare på Innovatum Science Park.
Världsunika resultat – i industriell miljö
Testverksamheten har prövat lösningar på ett sätt som inte gjorts tidigare, varken i Sverige eller globalt. Resultaten är världsunika och visar möjligheter särskilt för industriområden. Det har funnits lösningar för enskilda verksamheter, till exempel lastbalansering inom fabriker, eller tjänster som styr på nationella prissignaler. Men att optimera på områdesnivå – med en blandning av fabriker, bostäder och service är unikt för Living Lab i Trollhättan, som pågått sedan senhösten 2024.
– Att vi nu tillsammans är med och testar konkreta lösningar framtidens elflexibla industri – rent praktiskt med Assemblin Charge – möjliggör mer än nödvändig omställning. Det ger ledningen till god utveckling, säger Lars Borgström, affärsutvecklare Assemblin El.
Teknik och samverkan – nycklar till framtidens elsystem
Living Lab Trollhättan omfattar över 1 500 smarta sensorer. Ett antal företag har kopplat samman styrsystem med datainsamling från maskiner, fastigheter, fordon och elbilsladdare. Varje enhet har sin egen effektprofil och tillsammans skapas ett effektmönster som avgör belastningen på elnätet.
Genom att optimera helheten – snarare än varje del för sig – frigörs flera megawatt i kapacitet, helt utan att bygga ut infrastrukturen. En viktig lärdom är behovet av detaljerad mätdata för att snabbt identifiera mönster och fatta beslut.
– Vi visar att elektrifiering och fossiloberoende är möjliga genom smart styrning och samutveckling, snarare än genom nya kraftledningar, betonar Jenny Andersson, projektledare från Trollhättan Energi.
Skalbar modell för andra städer
Att kombinera teknik med mänsklig samverkan har visat sig avgörande för att skapa verklig nytta. Erfarenheterna visar vikten av att förstå beteenden, involvera verksamheter och använda beslutsstöd i praktiken. Flexibilitet handlar inte bara om hårdvara – utan också om nya arbetssätt, utbildning och förändrade rutiner i företagen.
– Living Lab Trollhättan fungerar som ett lärande nav där insikter om datahantering, visualisering och agil styrning förbereder både människor och teknik på en mer elektrifierad framtid. Målet är inte bara att lösa Trollhättans utmaningar, utan att skapa en modell som kan användas i andra städer och regioner, avslutar Magnus Kuschel.