Tekniska verken tar ett nytt steg för att framtidssäkra sina bredbandsnät och börjar införa PON-teknik (passiva optiska nätverk). Genom att flera användare delar på en och samma fiberanslutning minskar både grävbehov och elförbrukning, vilket gör tekniken både energieffektiv och stabil över tid.
Första området med PON i Tekniska verkens bredbandsnät blir Ekängen i Linköping.
– Till skillnad från den traditionella point-to-point-tekniken (P2P) där varje hushåll har en dedikerad fiber, delar användare i ett PON-nät på en gemensam fiber med hjälp av så kallade optiska splittar. Det gör att mindre fiber behöver grävas ned samtidigt som elförbrukningen i nätet minskar – någonting som i sin tur innebär lägre driftkostnader, enklare underhåll och ökad driftsäkerhet, säger Jonas Ställborn, affärsenhetschef Nät och Teknik, Tekniska verken.
Eftersom PON är en passiv teknik som kräver mindre ström i nätet är den även mindre känslig för störningar, väder och elavbrott.
– PON är en smart teknik med hög kapacitet. Vi använder fibern mer effektivt utan att tumma på prestandan. Samtidigt minskar vi vårt elberoende och skapar ett robust nät som är väl rustat för framtiden. Tekniken är beprövad och vanlig i Europa, och börjar bli allt vanligare även i Sverige. Det känns väldigt roligt att vi kommit igång med att införa den här lösningen – det är en viktig del i att bygga ett än mer resurseffektivt och kostnadseffektivt fibernät, säger Jesper Hagbom, divisionschef Distribution, Tekniska verken.
Tekniska verken kommer främst att använda PON-tekniken i nyetablerade områden, men det kan även förekomma justeringar i äldre nät när det blir dags för uppgraderingar. Tekniska verkens första område med PON är Ekängen i Linköping, där utbyggnaden pågår och ska vara färdig innan sommaren. Under hösten följer ytterligare områden i Linköping samt Katrineholm.
Bild: Tomislav Jakupec