Fastighetsägarna välkomnar att Energimarknadsinspektionen föreslår en ny modell för elnätsreglering. Förslaget är viktigt för att motverka fortsatt kraftiga prishöjningar och behöver införas så snart som möjligt för att skapa ett rättvist system för elkunderna.
Energimarknadsinspektionens (Ei) föreslår ny modell för elnätsreglering. Elnätsavgifterna ska baseras på elnätsbolagens faktiska kostnader, istället för den kapacitetsbevarande modell som hittills använts. Den nuvarande modellen har enligt Ei lett till överkompensation för bolagen, på elkundernas bekostnad.
– Förslaget är ett avgörande steg för att sätta stopp för den överkompensation som länge präglat elnätsmarknaden. I dag tillåts elnätsföretagen ta ut avkastning på investeringar som redan är betalda, ofta av kunderna själva genom anslutningsavgifter. Det är varken rimligt eller hållbart i ett naturligt monopol, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna och fortsätter.
– Det är dock viktigt att en ändrad reglering också ser över nuvarande kapitalbaser. Ändring av metod bör därför, om förslaget ska få verklig effekt, inte låta sig begränsas till att byta metod för hur framtida uppräkningar av elnäten sker, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.
Enligt Nils Holgersson-undersökningen har elnätsavgifterna ökat med i genomsnitt 11 procent under 2025, den största ökningen på 30 år.
– Det är glädjande att Ei nu delar vår uppfattning om att den kapacitetsbevarande värderingsmodellen måste ersättas. Den föreslagna övergången till en förmögenhetsbevarande är en tydlig förbättring för elkunderna, när kunder inte längre ska behöva betala avkastning på investeringar de redan bekostat själva, säger Rikard Silverfur.
För att Ei:s förslag ska kunna bli verklighet krävs ändringar i ellagen och tillhörande förordning. Regeringen har aviserat en proposition till hösten. Fastighetsägarna understryker vikten av att lagstiftningsarbetet sker så snabbt som möjligt.
– Nu krävs politisk handlingskraft. Regeringen måste säkerställa att de nödvändiga lagändringarna kommer på plats snabbt. Hushåll och företag har inte råd att vänta ytterligare en tillsynsperiod på en rättvis och hållbar elnätsreglering, avslutar Rikard Silverfur.
Bild: Ed White