LUMA Energy har lanserat en innovativ mjukvarutjänst som möjliggör dynamisk styrning av kommersiella solcellsanläggningar. Den nya tjänsten är utvecklad för att optimera elproduktionen utifrån effektbegränsningar från elnätsägare och volatila spotpriser.
Genom att analysera realtidsdata från elnätet med avancerade algoritmer kan mjukvaran automatiskt justera driften av solcellsanläggningar för att maximera lönsamheten och samtidigt minska belastningen på elnätet. Detta hjälper användare med efterlevnadskrav från nätägare och skyddar mot kostnader för produktion vid negativa elpriser.
– Vår nya mjukvarutjänst möjliggör mer egenanvändning med en större solcellsanläggning utan att riskera att övertrassera eventuella utmatningsbegränsningar från nätägaren. På så vis kan man få en bättre ekonomi och undvika att överbelasta elnät och lokala nätstationer, säger Mathias Petzäll, eftermarknadschef LUMA Energy.
Mjukvarans flexibilitet innebär att även större solcellsanläggningar kan byggas ut, utan att riskera överbelastning på elnätet eller ekonomiska förluster. Dessutom kan mjukvaran i realtid styra ner produktionen från solcellsanläggningar som påverkas av negativa spotpriser, och som ännu inte har energilager som kan hantera volatiliteten, vilket maximerar avkastningen för ägaren genom att undvika att sälja el till förlustpris.
Dessutom kan tjänsten göra det ekonomiskt och tekniskt möjligt att installera solcellsanläggningar på platser där det tidigare varit olönsamt eller problematiskt på grund av brist på nätkapacitet eller höga installationskostnader. Detta öppnar upp nya möjligheter för såväl fastighetsägare som industriella aktörer att investera i solenergi. Tjänsten erbjuds som en prenumerationsbaserad lösning och är kompatibel med de flesta moderna solcellsanläggningar.
Lanseringen sker i en tid präglad av energimarknadens osäkerhet, vilket ökar behovet av flexibel och intelligent styrning.
– Vi kör tjänsten på ett flertal större anläggningar runt om i Sverige idag, och i takt med att lokal- och regionalnäten fyller sina produktionskvoter kommer denna typ av lösning vara av stor betydelse för att få bästa avkastning på sin solcellsinvestering. Därför känns det extra kul att nu kunna erbjuda den till en större bredd av aktörer. Framåt ser vi även möjligheten att kombinera den dynamiska solelstryningen med energilager för att maximera egenanvändningen av solel och därmed avkastningen ytterligare, säger Mathias Petzäll.
Bild: Leoneil Maranan