Nyheter

Ny rapport från LRF: ”Skogen – ryggraden i landsbygdens ekonomi”

Sveriges över 300 000 skogsägare utgör ryggraden i landsbygdens ekonomi. Det visar en ny rapport ”Skogen – ryggraden i landsbygdens ekonomi” från LRF. Bland annat uppgår värdet på den enskild ägda marken till 867 miljarder kronor samtidigt som ungefär hälften av intäkterna lantbrukare gör från skogsavverkning återinvesteras i jordbruksverksamheten.

– Vi avverkar skog när skörden blir dålig. Vi belånar skogen för att investera i våra verksamheter. Det är skogen som ger oss kapital att investera i att stärka livsmedelsberedskapen. Med skogens stabila intäkter i ryggen som vi vågar satsa på nya företag och bidrar till landsbygdens sysselsättning, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Bakgrunden till rapporten är den stora mängd politiska förslag, bland annat från EU, som riskerar att leda till minskade intäkter från skogsbruket. Många skogsägare drabbas även hårt av tillämpningen av artskyddsförordningen, som bidrar till att skogsägare inte kan bruka sin mark utan att ersättning betalas ut från staten.

– Försämrad äganderätt får stora konsekvenser för skogsägarna, livsmedelsberedskapen, jobben och i förlängningen skatteintäkterna till välfärden ifall skogen inte kan brukas. Effekter ansvariga beslutsfattare i Sverige måste ställning till olika politiska förslag, avslutar Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Rapportens slutsatser:

Skogen möjliggör lantbruk och livsmedelsberedskap
Omkring hälften av de intäkter som lantbrukare får från skogen återinvesteras i lantbruket. Begränsat skogsbruk leder direkt till minskade investeringar, minskad skogsskötsel och risk för att räntor inte kan betalas.

Skogen är landsbygdens bank
Det samlade värdet på den skogsmark som ägs av enskilda i Sverige uppgår till hela 867 miljarder kronor. Skogen möjliggör lån och investeringar i landsbygdens utveckling.

Skogen skapar jobb
I flera regioner uppgår skogsnäringens andel av sysselsättningen till över sex procent. Den process som sysselsätter tusentals personer i varje region börjar ofta med en enskild skogsägare.

Försvagad äganderätt slår brett
När skogsägare hindras från att bruka sin mark, utan att kompenseras, minskar både investeringar i företagande och skogsskötsel. En fjärdedel av LRFs skogsägande medlemmar uppger att de inte kan betala sina räntor till banken vid en sådan utveckling.

Klicka här för att komma till rapporten ”Skogen – ryggraden i landsbygdens ekonomi”

På bilden: – Med skogens stabila intäkter i ryggen som vi vågar satsa på nya företag och bidrar till landsbygdens sysselsättning, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande

Foto: LRF