Igår invigdes Sveriges största solenergigemenskap som också blir Gotlands största solpark. Austerland solpark vid Kräklings backe finansieras av lokalsamhället genom andelsägande. Närboende, lokala föreningar och företag är välkomna att bli medlemmar i energimenskapen.
Varje andel motsvarar en installerad solcellsyta på 1 kW. Den prisvinnande solparken är byggd av Svea Solar och drivs av den ekonomiska föreningen Austerland Energi.
– Det här är första gången vi bygger en solpark som blir en energigemenskap. Nu kan alla privatpersoner i lokalsamhället bidra och tjäna på billig och förnybar el, vare sig man har ett passande tak för solceller eller inte. Att gemensamt finansiera och bygga ut förnybar energi är viktigt för att hålla högt tempo i energiomställningen, säger Pieter Godderis på Svea Solar.
Medverkade vid dagens invigning var bland andra Anna-Karin Hatt, under sin första officiella resa som partiledare för Centerpartiet:
– Energifrågorna ligger mig varmt om hjärtat. Att få på plats ny elproduktion är avgörande för att klara Sveriges klimatomställning framåt, men också en grundbult i att öka vår beredskap och motståndskraft. Jag vill uppmuntra de krafter som ökar den lokala kraftproduktionen. Därför lyfte jag i dag vikten av att ta bort skatten på egenproducerad solel och Centerpartiets förslag om att bredda det gröna avdraget för att inkludera andelsägande i solceller. Det hade möjliggjort fler liknande satsningar och initiativ, säger Anna-Karin Hatt.
Austerland solpark är nästan två hektar och har en effekt på ca 1,6 MW. Solparken deltar även i ett forskningsprojekt för att öka andelen energigemenskaper i EU, där Sverige halkar efter många andra EU-länder. Medverkade vid dagens invigning var bland andra Anna-Karin Hatt, under sin första officiella resa som partiledare för Centerpartiet.
– Det vi vill åstadkomma med vår energigemenskap är mycket större än ett lokalt energiprojekt. Vi ser projektet som en del av det globala energiomställningsarbetet som lyfts fram i Parisavtalet. Ansvaret att leva upp till dessa avtal och uppmaningar måste tas av alla samhällsaktörer – från enskilda personer och hushåll till energibolag, nätägare och statliga myndigheter. Alla behöver bidra till processen, säger Per Gustaf Ekbom på Austerland Energi.
Austerland Energi har som ambition att ta fram en långsiktig skötselplan där solelproduktionen kombineras med fårbete och framväxten av en artrik gräs- och örtflora för att bidra till biologisk mångfald. Austerland solpark har tilldelats Solenergipriset inom kategorin årets prestation av branschföreningen Svensk Solenergi.