Industrins elanvändning väntas öka med upp till 81 TWh, det visar SKGS nya kartläggning av den elintensiva industrins elbehov till 2035. Kemiindustrins behov fördubblas, från 5 till 11 TWh, i takt med elektrifieringen och att fossil råvara fasas ut. Men södra Sverige halkar efter och behoven ökar endast marginellt. Ett allvarligt varningstecken, anser IKEM.
Svensk tillväxt och omställning styrs av industrins förutsättningar att producera, och tillgång till el är avgörande. SKGS kartläggning visar att industrins elanvändning ökar med 81 TWh till år 2035. En betydande ökning från dagens 48 TWh.
– Sett till hela Sverigekartan är företagens ambitioner stora, så stora att politiken inte förväntas hänga med att ens leverera grundförutsättningarna för tillväxt. Tyvärr visar kartläggningen en ännu sämre bild över utveckling i södra Sverige. Efterfrågan på el ökar där endast marginellt, med 0,4 TWh till år 2035, säger Jonas Hagelqvist, vd på IKEM.
Södra Sverige, och mer specifikt prisområde 4, lider av effektbrist och höga elpriser.
– Att elbehoven inte ökar är ett tydligt tecken på förlorad konkurrenskraft, det är helt enkelt inte värt att lägga sina investeringar här längre. Förlorad konkurrenskraft är förlorade arbetstillfällen. Regeringen och Svenska kraftnät måste ta detta på största allvar, säger Jonas Hagelqvist, vd på IKEM.
Den samlade elbehovsökningen hos IKEM:s medlemsföretag inom kemi-, raffinaderi- och elektrobränsleindustrin ökar från 6 till 28 TWh till 2035. Men hur mycket av den omställningen som kan ske i södra Sverige är idag högst oklart.
IKEM uppmanar regeringen att återkomma om besked om:
Hur elproduktionen i södra Sverige ska stärkas fram till 2035
Hur staten tänker säkerställa att klimatomställningen sker i hela landet
Hur södra Sveriges konkurrenskraft ska räddas
Bild: Jan Alin