Nyheter

Bättre elsäkerhet i bergtäkter – men dokumentationen brister

Elsäkerhetsverket genomförde under 2023 en riktad tillsyn mot fjorton svenska bergtäkter. Syftet var att följa upp tidigare granskningar och bedöma hur branschen utvecklats ur ett elsäkerhetsperspektiv. Resultatet visar att elsäkerhetsarbetet i Sveriges större bergtäkter har förbättrats markant sedan den senaste granskningen 2015 – men också en allvarlig brist: ingen av de besökta anläggningarna kunde uppvisa dokumenterade rutiner enligt gällande föreskrifter.

Bergtäkter är elintensiva verksamheter där stora maskiner arbetar under hård mekanisk belastning. Anläggningarna omfattar både fasta installationer och mobila enheter som ofta flyttas, vilket ökar risken för elsäkerhetsrelaterade fel. Efter liknande tillsynsprojekt 1995/96 och 2015 ville Elsäkerhetsverket undersöka om innehavarna av starkströmsanläggningar nu i högre grad tar ansvar för fortlöpande kontroll. Tillsynen 2023 visade att anläggningarna generellt håller en god standard och att brister minskat markant jämfört med 2015, då 90 procent av anläggningarna visade på brister. Ingen av de granskade anläggningarna 2023 uppvisade allvarliga fel, vilket tyder på att branschen rör sig i rätt riktning.

– Trots den positiva utvecklingen uppfyller ingen av de granskade verksamheterna kravet på dokumenterad fortlöpande kontroll. Det är ett krav enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter som trädde i kraft 1 december 2022 ((ELSÄK-FS 2022:3) och är en tydlig brist som måste åtgärdas, säger Peter Tunell, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Bättre systematiskt elsäkerhetsarbete

Det tekniska skicket i elanläggningarna var överlag gott och en trolig förklaring kan vara ökad automatisering, kompetenshöjning och att installationsarbetet utförs av externa, specialiserade elinstallationsföretag. Ingen av de granskade verksamheterna utförde elarbeten i egen regi. En annan förklaring kan vara att kontroller av starkströmsanläggningarna och tillhörande elektriska utrustningar ingår som en del i skyddsronderna på anläggningarna.

– I framtiden planerar vi att bredda tillsynen mot mobila och ambulerande verksamheter inom branschen. Mobila generatoraggregat och utrustningar som flyttas både geografiskt och inom täktområdena, medför att risken för slitage är högre, säger Peter Tunell.

Elsäkerhetsverket ser ett ökat intresse i branschen för elektrifiering som bland annat kan ge en tystare drift, minska dieselberoende och på så vis påverka miljön i positiv riktning. Branschen oroar sig dock för praktiska hinder, såsom elkabeldragning vid sprängningar, elnätets tillgänglighet och höga anslutningskostnader.

Rapportens resultat kommer att spridas vidare till branschorganisationen Sveriges Bergmaterialindustri (SBMI), som en del i den fortsatta dialogen kring arbetet med att höja elsäkerheten.

Fakta
Bergtäkterna valdes utifrån årsproduktion över 50 000 ton enligt SGU:s data. Både frågeformulär och okulär kontroll användes, där man särskilt granskade ledningssystem, kopplingsutrustning och fasta installationer som personalutrymmen och vågstationer.