Bristen på ingenjörer och STEM-kompetens är en stor utmaning för entreprenörer. Det visar en ny kunskapsöversikt från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, som föreslår flera insatser för att förbättra kompetensförsörjningen och stödja entreprenörers möjligheter att skala upp verksamheter.
– Kompetensförsörjning är en stor utmaning för många svenska företag och att rekrytera till nystartade företag är ännu svårare när konkurrensen om talang är stor. Det gör situationen problematisk för många entreprenörer, säger Pontus Braunerhjelm, styrgruppsordförande för IVAs Entreprenörskapsakademi, som tagit fram underlaget.
Viktigt att entreprenörer kan skala upp
Sverige har historiskt sett en stark position när det gäller teknikbaserat entreprenörskap. De avancerade teknikbaserade företagen är betydelsefulla för innovation och utveckling av nya produkter och tjänster, men bidrar också potentiellt till ökad produktivitet i andra företag och verksamheter som använder tekniken.
Entreprenörskap och ett dynamiskt näringsliv är av yttersta betydelse för ett lands produktivitetsutveckling, sysselsättning och tillväxt. Att många nystartade företag inte växer i den utsträckning som de önskar hotar därför Sveriges konkurrenskraft.
– Att entreprenörer kan, vågar och vill skala upp är oerhört betydelsefullt. För att lyckas med det behöver entreprenörerna hitta personer med rätt utbildning och kompetens som vågar och vill ta anställning i det riskfyllda projekt som ett nyetablerat företag ofta är, säger Pontus Braunerhjelm.
Förslag på åtgärder
I IVAs kunskapsöversikt ges ett antal förslag för att underlätta entreprenörskapets kompetensförsörjning – bland annat:
Kompetensavdrag:
Inför ett skatteavdrag för företagens investeringar i medarbetares kompetensutveckling, med särskilt fokus på små och nystartade företag.
Förbättrade personaloptioner: Justera villkoren för kvalificerade personaloptioner för att göra dem mer attraktiva och effektiva som rekryteringsverktyg.
Utökade utbildningsplatser:
Satsa på fler utbildningsplatser inom STEM-områdena och säkerställ att dessa utbildningar är attraktiva och av hög kvalitet.
Inför ett start-up visum. Sverige behöver, liksom flera andra OECD-länder, ett särskilt visumspår för entreprenörer och innovativa startups. Detta skulle möjliggöra snabbehandling av tredjelandsstudenter som vill stanna och starta företag, men också öka möjligheterna för entreprenörsdrivna företag som vill lokalisera sin verksamhet till Sverige.
Stöd till regional utveckling:
Ge stöd till regioner med särskilda kompetensbehov genom investeringar i infrastruktur och samhällsservice.
Ladda ner kunskapsöversikten
Entreprenörer behöver ingenjörer: Om entreprenörskapets kompetensförsörjning
Bild: Vilius Kukanauskas