Nyheter

Husägarindex (Q1): Räntelättnader äts upp av höjda skatter och elpriser

Kostnaderna för husägare fortsätter att minska något under första kvartalet. Lägre räntor har sänkt utgifterna, men högre priser på el i kombination med höjda fastighetsavgifter och VA-taxor lägger smolk i glädjebägaren. Det visar Zmarta Husägarindex för det första kvartalet 2025.

Zmarta Husägarindex sträcker sig tillbaka till 2007 och mäter hur stora utgifterna är för att bo i småhus (villa, kedjehus, radhus och parhus) med hänsyn till rådande bostadspriser.

Under första kvartalet 2025 landade totalnotan för en genomsnittlig svensk husägare, med 70 procents belåningsgrad, på drygt 178 000 kronor om året. Det är endast ett par tusenlappar mindre än föregående kvartal, men nästan 35 000 kronor (-16,1%) jämfört med Zmarta Husägarindex toppnotering i början av 2024.

Ränteutgifterna var den stora ljuspunkten för husägarna under första kvartalet. Deras rörliga bolåneräntor föll brant från drygt 4,0 procent till strax över 3,4 procent. Men även huspriserna ökade i riket som helhet. Trots det minskade de årliga ränteutgifterna med cirka 8 000 kronor, jämfört med föregående kvartal.

– Det här är en markant förändring och en otrolig lättnad för många hushåll, i synnerhet för de som är högt belånade. Men samtidigt som ränteutgifterna har minskat har andra utgifter ökat för husägarna, säger Zmartas hushållsekonom Ola Söderlind.

I den negativa vågskålen hittar vi bland annat elpriserna. I synnerhet i södra Sverige där de årliga elkostnaderna steg från 30 000 till 35 000 kronor under första kvartalet, jämfört med det föregående. En annan utgiftspost som ökade under perioden var den för vatten och avlopp. De nya taxorna för 2025 innebär en dryg tusenlapp extra. Husägarna har också fått en ny högre fastighetsavgiften för året som ökat från cirka 9 500 kronor till strax över 10 000 kronor.

Zmarta Husägarindex sträcker sig tillbaka till 2007 och uppdateras varje kvartal.

Indexet består av följande:

Ränteutgifter | Bygger på hushållens genomsnittliga boräntor från monetära finansinstitut (utestående avtal), med 3 månaders bindningstid – i kombination med köpeskilling (medelvärde) för permanenta småhus med 85 procents belåning. Källa: SCB

Amortering | Från och med H2, 2016 syns utgifterna för det första amorteringskravet som är 2% av belåningsgraden som överstiger 70 procent av bostadens värde och därefter 1% ned till 50 procents belåningsgrad.

Elpriser | Genomsnittliga energipriser för rörliga elavtal för villor med elvärme och en årlig elförbrukning på 20 000 kWh– inklusive el, elcertifikat, elskatt och moms. Källa: SCB/Elskling

Vatten- och avloppstaxor | VA-kostnader (dricks- och spillvatten) för småhus qn 2,5 med en årlig vattenförbrukning på 150 kubikmeter – inklusive moms. Qn 2,5 innebär att huset har en vattenmätare som släpper igenom 2,5 kubikmeter per timme. Källa: Göteborgs stad

Sophantering | Avfallstaxor för 160 liters säck/140 liters kärl med hämtning varannan vecka, plus 800 kg restavfall – under ett år. Källa: Göteborgs stad

Villahemförsäkring | Genomsnittliga försäkringspremier för tecknade villahemförsäkringar, inklusive skatt. Källa: Zmarta

Fastighetsavgift | Takbeloppet för den kommunala fastighetsavgiften för småhus. Källa: Skatteverket

Om Zmarta
Zmarta erbjuder flera olika jämförelsetjänster inom privatekonomi för bland annat bolånkonsumentlånförsäkringar och elavtal. I företagsgruppen ingår även Elskling. Zmarta grundades 1999 och har cirka 300 anställda i Sverige, Norge och Finland. Zmarta ägs av det tyska medieföretaget Bauer Media Group.