Mitt i centrala Norrköping byts nu en gammal fjärrvärmekulvert ut mot en ny ledning. Trånga gator, spårväg, fornlämningar och skyddade träd ställer höga krav på samordning och flexibilitet i genomförandet.
De äldsta ledningarna i E.ON:s fjärrvärmenät är från tidigt 50-tal och en del av de gamla betongkulvertarna är i stort behov av renoveringar.
– På den fjärrvärmeledning som vi nu ersätter har energibolaget haft en problematik med återkommande läckor, säger E.ON:s projektledare Joakim Viitanen.
– Några av utmaningarna är våra spårvagnsspår som vi både ska korsa och bygga en kammare intill. Vi ansluter även nya ledningen på befintlig betongkulvert intill ett brofäste på en högtrafikerad väg. Allt detta i centrala Norrköping, vilket innebär stor påverkan för allmänheten, så utmaningar finns det gott om när ledningen ska ersättas, säger han vidare.
Ny sträckning
– Men det är inte bara att det är trångt under marken som är en utmaning, utan det är även trafik, sophämtning, räddningsvägar, tillgänglighet till hotell osv. som behöver hanteras, säger David Svenmar på FVB.
Lösningen har blivit att bygga en ledning på cirka 650 meter i en ny sträckning. Att man valt att inte lägga ner den nya ledningen på samma sträcka som tidigare beror på att det är väldigt trångt i gatan, att befintlig ledning inte får friläggas eller stängas av då värmeleveranserna till kunderna måste bibehållas.
I det nya ledningsläget finns mer plats i marken jämfört med där den befintliga betongkulverten ligger, trots att det ligger ledningar för VA, el samt fiber i marken. Där kunde man redan i förprojekteringsskedet se att det fanns en möjlighet att få plats med två DN500/800-ledningar.
Känsligt område
– Utöver att vi ska förlägga en ledning mitt i staden så är området klassat som en fornlämning, vilket medför att vi har arkeologer som övervakar schakten. Vi har också en biotopskyddad allé av träd precis i anslutning till schakten och dessa träd behöver skyddas, så det är ett speciellt projekt på många sätt, säger Joakim Viitanen.
För att arbetet ska gå att genomföra så smidigt som möjligt krävs ett nära samarbete med alla involverade menar Joakim Viitanen. Det gäller särskilt Kanonaden Entreprenad, som är utförare av entreprenaden och FVB, som har projekterat och som även håller i kontakten med tredjepartsbesiktningsman vad gäller konstruktions- och tillverkningskontroll på hela anläggningen. Från FVB är det främst Peter Tyrholm och David Svenmar som jobbar i projektet.
– Vi är även inne i alla de fastigheterna som berörs för att se hur vi ska ta oss in för att byta servisledningar, säger Peter Tyrholm, som har sitt kontor i närheten av ombyggnationen.
– Det är ju sällan man har en projektör så nära till hands som i detta fall. Med FVB har vi projektörer som är engagerade, och som är med ute på plats när vi stöter på förändringar som gör att vi måste avvika från de projekterade planerna, säger Joakim Viitanen.
Det kan exempelvis handla om att elkablar ligger i ett annat läge än information från ledningsägare eller att dagvattenbrunnar vinklar åt ett annat håll än vad de hade förväntat sig.
– Då är det väldigt värdefullt att ha en projektör som sitter i huset bredvid och snabbt kan komma på plats och vi kan föra en dialog om hur vi kan lösa det på bästa sätt, säger Joakim Viitanen.
Akut omprojektering
– Vi har under projektet behövt göra en akut omprojektering. Då satt vi tillsammans med FVB klockan fem på eftermiddagen och diskuterade hur vi skulle lösa det. Peter och David ritade då upp ett förslag som de skickade sent på kvällen. Det engagemanget behöver man för att få en framdrift i den här typen av projekt, säger han.
Projektet ska vara klart våren 2026.