Nyheter

Resultatlösa medlingar med Solör om fjärrvärmepriset i Falköping – Solörs ekonomiska resultat ifrågasätts

Alma Ohlin, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Skaraborg, kommenterar medlingsförsöken:

– Det är frustrerande att trots upprepade dialogförsök inte få den insyn vi efterfrågat. Falköpings fastighetsägare och konsumenter förtjänar att ha klarhet i de faktiska kostnader som ligger till grund för fjärrvärmens prissättning, särskilt med tanke på de betydande ekonomiska förbättringar som Solör redovisar.

Under det senaste året har Fastighetsägarna i samarbete med Falköpings Hyresbostäder och Falköpings kommun försökt medla tre gånger med fjärrvärmeleverantören Solör Bioenergi. Trots ansträngningar att nå en överenskommelse om rimliga priser och ökad insyn har ingen av medlingarna resulterat i konkreta framsteg. Ett av dessa försök involverade även Nora och Svenljunga kommuner, vilket komplicerade processen eftersom det rörde sig om olika nät.

Under lång tid har Fastighetsägarna efterfrågat transparens gällande Solörs prissättning och kostnadsstruktur.

– Det är frustrerande att trots upprepade dialogförsök inte få den insyn vi efterfrågat. Falköpings fastighetsägare och konsumenter förtjänar att ha klarhet i de faktiska kostnader som ligger till grund för fjärrvärmens prissättning, särskilt med tanke på de betydande ekonomiska förbättringar som Solör redovisar, säger Alma Ohlin, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Skaraborg.

Offentliggjorda rapporter till Energimyndigheten visar att Solörs intäkter ökade med 25 miljoner kronor mellan 2022 och 2023 och att rörelseresultatet förbättrades med 1,7 miljoner kronor. Trots dessa förbättringar fortsätter Solör att höja priserna på fjärrvärme för kunderna i Falköping.

Enligt Solör skulle bränslepriserna ha fördubblats mellan 2022 och 2024, men en granskning av Energimyndighetens data där samtliga fjärrvärmebolag rapporterat in priset på skogsflis visar istället en genomsnittliga ökning med 43,6% under samma period för inrapporterande bolag.

Carl Danielson, Senäte Fastigheter, säger:

– Vi ser allvarligt på Solörs hantering av sina prisjusteringar. För oss som stora användare av fjärrvärme är det avgörande med öppenhet kring de verkliga kostnaderna. Det är svårt att acceptera ytterligare höjningar när vi ser bolagets betydande vinster och brist på transparent redovisning.

Prisökningarna verkar inte stå i proportion till den faktiska prisutvecklingen för skogsflis, den primära råvaran för fjärrvärmeproduktion. Från 2022 till 2023 ökade genomsnittspriserna med 17,8%, och förväntas öka ytterligare med 21,9% under 2024. Dock har priserna stabiliserats på senare tid och förväntas till och med minska, enligt andra fjärrvärmeleverantörer och branschexperter.

Solör har tidigare hävdat att bränslepriserna fördubblats mellan 2022 och 2024, vilket varit grunden för deras prishöjningar. Energimyndighetens data visar emellertid att den faktiska ökningen inte är lika dramatisk som Solör påstår, vilket ifrågasätter deras argumentation för de kraftiga prisjusteringarna.

Fastighetsägarna i Falköping anser vidare att kostnader för externa investeringar och koncernbidrag på cirka 30 miljoner kronor årligen inte bör belasta Falköpings konsumenter. Priserna bör spegla de faktiska produktionskostnaderna för fjärrvärme i Falköping, inte utgifter för investeringar på andra platser.

Fastighetsägarna fortsätter att driva frågan om ökad transparens och rättvisa villkor på fjärrvärmemarknaden, och kommer att fortsätta arbeta för att skydda Falköpings fastighetsägare och konsumenter från orimliga prisökningar.

Bakgrund:

EnergimyndighetenPrisdata för skogsflis

Solörs uttalande om biobränslepriserArtikel om fördubblade bränslepriser

Bild: Gordon Johnson