– Kvanttekniken kan lösa otroliga problem för mänskligheten, säger Zaid Saeed, vd och medgrundare.
Det är full fart hos SCALINQ på Ringön. Bolaget, en spin-off från Chalmers med 20 anställda, växer och snart rivs väggarna till grannen vilket ger större kontor och labb samt produktion.
– Vår nisch inom kvanttekniken blir allt viktigare. Vi satsar inte på att lösa allt, utan väldigt specifika problem. Då kan vi vara innovativa på ett helt annat plan och göra det långsiktigt, kostnadseffektivt och högpresterande, säger Zaid Saeed.
Bredare applikationer
SCALINQ utvecklar komponenter som behövs för att förverkliga ett fullständigt kvantdatasystem, hårdvara kring själva kvantchippet. Idag säljer de fyra olika produktserier på marknaden. Produkter som bland annat fungerar likt ett moderkort, hjälper kommunikationen med kvantchippet och filtrerar bort högfrekvensbrus.
– Våra kunder finns på alla kontinenter, det är företag, universitet och institut. Branschen växer snabbt, det går att argumentera att det som har hänt under de senaste 4–5 åren överträffar de sammanlagda satsningarna under de tidigare två decennier, säger Zaid Saeed.
Kvantindustrin expanderar både i Sverige och globalt.
– Nu samlas kapital, talang, infrastruktur i nanofabrikation, och allt sker parallellt. Redan idag kan kvantdatorn slå den vanliga datorn vid jättespecifika problem. I framtiden skulle vi kunna förvänta oss mycket bredare applikationer. Kvantdatorn skulle kunna lösa oerhört komplexa problem för mänskligheten, allt som har optimeringsursprung, säger Zaid Saeed.
Behövlig konsolidering
Företaget är en av parterna inom kvantnätverket QSIP och gillar satsningen.
– QSIP är en fanbärare för svensk kvantteknik och bidrar med en välbehövlig konsolidering av olika perspektiv. Sverige har väldigt bra forskning inom kvantteknik som måste se dagens ljus från labbmiljön.
Zaid Saeeds vision är att SCALINQ ska gagna mänskligheten genom bolagets kunskap inom kryogen elektronik. Första missionen är kvantdatorn.
– Det är en plattformteknologi, precis som internet, där möjliga applikationer bara handlar om användarnas fantasi. Det kan innebära en revolution över alla industrier.
• Fakta SCALINQ
Grundades 2022. Har försett den globala marknaden med sina lösningar. Fick ett Vinnovabidrag inledningsvis och har sedan växt organiskt utan att ta in riskkapital. Läs mer här!
• Fakta QSIP
Ett svenskt kvantnätverk finansierat av Vinnova och projektets 14 parter. Nätverket är koordinerat av Chalmers Industriteknik. Läs mer här!
Bild: Gerd Altmann