Det är ett nytt och banbrytande restaurangkoncept som lanserats i Los Gatos i Kalifornien. Det automatiserade köket har utformats att varje gång leverera perfekt tillagade burgare på beställning. Här används ABB:s IRB 360 FlexPicker® och samarbetsroboten YuMi® som snabbt monterar måltider med precision samtidigt som den håller koll på lagernivåerna.
Personal frigörs för att fokusera på kundupplevelsen.
– Genom att ABB-robotar integreras med restaurangkonceptet BurgerBots finns en otrolig potential för automation på fler ställen än fabriksgolvet, säger Marc Segura, chef för ABB:s division Robotics. Livsmedelsindustrin är dynamisk och utmanande och vår teknik innebär enhetlighet, effektivitet och tillförlitlighet i industriklass för det här restaurangsegmentet. När vi frågade restaurangbranschen svarade 89 procent av cheferna och 73 procent av medarbetarna att de är öppna för integrering av robotik för att automatisera arbetsmoment i verksamheten.2 Genom att ta över repetitiva och tidsödande uppgifter innebär robotarna att personalen kan fokusera på det som betyder mest – att tillhandahålla minnesvärda matupplevelser.
Den kompakta robotcellen är den första inom livsmedelsautomatisering som sömlöst integrerar två olika typer av robotar med ett intelligent lagerövervakningssystem. När en beställning kommer in placeras en nylagad hamburgare på ett bröd i en hamburgerlåda. Lådan placeras sedan på en transportörskyttel som förses med en QR-kod.
Allt eftersom lådan förflyttas längs transportbandet lägger IRB 360 FlexPicker® dit rätt topping på ett snabbt och hygieniskt sätt, enligt informationen i QR-koden. Sedan kopplas YuMi® in för att utföra slutmonteringen av hamburgaren. Hela processen tar bara 27 sekunder per burgare.
ABB:s robotstyrenhet samverkar också sömlöst med icke-robotsystem, vilket möjliggör lageruppföljning av ingredienser i realtid – lök, tomater, sallad och såser – allt säkerställer sammantaget en smidig drift och effektiv köksledning.
En av de största utmaningarna som restaurangledningen ställs inför idag är att attrahera och behålla personalen.3 En hög omsättning, stigande personalkostnader och den repetitiva karaktären för de olika köksrollerna sätter fortsatt press på restaurangbranschen. Automation ger möjlighet att inte bara lösa personalbristen utan också göra restaurangjobben mer hållbara och attraktiva genom att de monotona arbetsmomenten försvinner och arbetsflödena förbättras.
Med denna förändring i åtanke fann man i en nyligen genomförd undersökning på uppdrag av ABB Robotics att 67 procent av restaurangpersonalen höll med om att robotik och automation ska användas för att minska mängden trista, smutsiga, farliga arbetsuppgifter som människor utför inom restaurangbranschen4. 63 procent höll med om att tanken att robotik skulle göra deras jobb enklare är spännande och 65 procent höll med om att de skulle välkomna robotar på arbetsplatsen om det innebar en säkrare arbetsmiljö.
BurgerBots är entreprenören Elizabeth Truongs uppfinning. Hon ser restaurangen i Los Gatos som den första i en bredare kommersiell utrullning:
– Visionen var att få enhetlighet, transparens och effektivitet i restaurangbranschen. För restaurangägare innebär det bättre överblick över livsmedelskostnader, träffsäkrare prognoser och – i slutänden – bättre beslutsfattande. Inom de kommande fem åren tror jag att de flesta restauranger kommer att ha någon form av robotautomation, oavsett om det handlar om förberedelser och montering i köket, eller till och med servering. Det blir mindre av en kul grej och mer av ett måste.
BurgerBots är den senaste av en rad innovationer i restaurangbranschen som stöttas av robotteknik. ABB:s samarbete med RoboEatz ifråga om ARK – ett autonomt robotkök som kan tillaga hundratals rätter med minimal mänsklig intervention – visar på potentialen för högeffektiv, hygienisk och anpassningsbar matlagning. ABB driver dessutom Makr Shakrs robotbartendrar som snart sakkunnigt blandar drinkar runt om i världen. Tillsammans visar dessa tillämpningar på vilka sätt robotar kommer att omvandla restaurangbranschen tack vare snabbhet och enhetligt utförande.
Den första BurgerBots-cellen är nu i drift vid de eleganta restaurangerna Breaking Dawn och First Born mitt i Los Gatos i Kalifornien.
Mer information finns på www.burgerbots.com.