Nyheter

Nya indikatorer visar ojämställd skogssektor – miljonsatsning ska förstärka arbetet

Åtta av elva indikatorer över jämställdheten inom skogssektorn visar på en manlig dominans. Det visar den första sammanställningen av Skogssektorns jämställdhetsindikatorer som presenterades i dag. Samtidigt har Skogssektorns jämställdhetsråd beslutat om en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.

Skogssektorns jämställdhetsråd med 35 organisationer bakom sig, bildades 2022. Det är ett unikt branschinitiativ och nationellt forum för dialog och åtgärder i syfte att nå en jämställd skogssektor. Som ett led i det arbetet har rådet för första gången sammanställt en rad indikatorer som visar hur jämställdheten ser ut inom områden som utbildning, enskilt ägande och arbetsliv. Statistiken ska följas upp en gång per år och ska ge en samlad bild av jämställdhetsarbetet i sektorn, nu och över tid.

Få kvinnliga maskinförare

Enligt den unika sammanställningen visar åtta av de elva indikatorerna på en ojämställdhet. Till exempel är bara 3 procent av maskinförarna kvinnor, något som det tidigare inte funnits statistik över. En övervägande del av virkesköparna är män och även vid utbildningarna är det en obalans. Män äger i genomsnitt också större arealer.

– Mångfald och jämställdhet är en fråga om konkurrenskraft, och vår bransch har ett jobb att göra här. Exempelvis är endast tre procent av skogsmaskinförarna kvinnor inom skog medan transportsektorn har runt 20 procent. Med gemensamma investeringar kan vi åstadkomma en förändring som är positiv för både människor och lönsamhet, säger Lotta Lyrå, vd på Södra.

Gemensam miljonsatsning

Vid rådsmötet, som idag hölls i Växjö, beslutade jämställdhetsrådet också om en extra satsning värd en miljon kronor. Genom en ny finansieringsmodell kan jämställdhetsrådets fortsatta arbete som paraply för jämställdhetsarbetet i sektorn säkras. Samfinansieringen förstärker och effektiviserar arbetet med att utveckla, samordna och kommunicera kunskap om jämställdhetsarbetet.

– När så många aktörer tillsammans visar vilja och kraft, är min övertygelse att vi på allvar också kan få till stånd en förändring. Det är en rättvisefråga att alla, oavsett kön, ska ha samma möjligheter att påverka skogsbruket men också utbilda sig och arbeta inom skogssektorn, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör.

Foto: Marie Birkl