Som en av de största aktörerna i branschen har ridanläggningen och ridskolan Skogslotten möjlighet att agera föregångsexempel för andra. Men en satsning på hållbarhet inbär såväl stora investeringar som höga kunskapskrav. Tack vare Drivas modell Energy-as-a-Service blev det helt plötsligt både lönsamt och möjligt att installera både Solceller och elbilsladdning.
Sedan 1998 har Stefan och Anita Jonsson drivit ridanläggningen och ridskolan Skogslotten utanför Norrköping. Med åren har de växt till att bli en av Sverige största ridklubbar. Redan 2016 växte Skogslotten ur sina befintliga lokaler och började rita på en ny anläggning.
— Vi ville vara ett föregångsexempel med en ridanläggning som var bra för både miljö och hästar, säger Stefan Jonsson.
Efter många turer fram och tillbaka stoppade Försvarsmakten deras planer om nybyggnation, och Skogslotten blev tvungna att tänka om. Istället för att riva det gamla ridhuset och bygga ett nytt fick de börja planera för vad de kunde göra med sin befintliga anläggning. En kraftig elprisökning var det som satte fart på planerna om omställning.
Kostnadschock – mer än fördubblade elpriser över en natt
En ridanläggning är en energikrävande verksamhet. Utöver själva ridhuset drar även stall, kansli och klubbstuga en hel del el. Kraftiga svängningar på elmarknaden blir därför märkbara.
— När vårt fasta elavtal löpte ut fick vi en kostnadschock. Över en natt steg våra elpriser från 36 öre till 1 kr plus avgifter. Med den elförbrukning vi har så blir en sådan ökning väldigt kännbar, berättar Stefan Jonsson.
Sedan den kraftiga prisökningen har elpriserna varit väldigt volatila och kostnader runt omkring har stigit kraftigt berättar Stefan.
”Ridbranschen har jättebra förutsättningar för solceller”
Att solceller var ett viktigt steg i Skogslottens fortsatta utveckling har det aldrig varit några tveksamheter kring. Men när planerna på en ny ridanläggning skrotades behövde de en plan för hur de kunde utveckla och underhålla befintliga byggnader.
— Vi i ridbranschen som äger våra egna ridhus har jättebra förutsättningar att installera solpaneler. Med våra stora tak kan vi installera tillräckligt med solceller för att pressa ner våra redan höga kostnader, säger Stefan.
En lösning som varken kräver investering eller eget underhåll
Trots att många i ridbranschen har rätt förutsättningar för solenergi i form av stora fina tak, kan saker som investeringsmöjligheter och kunskap om drift och underhåll saknas.
— Vi började att titta runt lite på olika alternativ för att installera solpaneler på vårt tak, men insåg ganska snabbt att det rörde sig om stora investeringskostnader, säger Stefan.
När Skogslotten kom i kontakt med Driva såg de en möjlighet att genomföra sitt projekt utan att själva behöva gå in med en stor summa pengar.
— Jag tycker att det känns väldigt positivt att Driva tar hela investeringen. Visst kan man ha en större intjänandegrad ifall man äger anläggningen själv, men nu har vi ju möjligheten att investera de här pengarna i något annat, som kan ge bättre avkastning, säger Stefan.
Att Driva har all nödvändig kompetens och erfarenhet är också något Stefan lyfter som en avgörande faktor i att valet föll på Driva och Energy-as-a-Service.
— Jag tycker att Drivas kunskap och service är väldigt hög, vilket gör att jag inte behöver oroa mig för drift och underhåll.
Sänkta kostnader och mindre påverkade av elmarknaden
Med de nya solcellerna tror och hoppas Stefan på att kunna sänka Skogslottens elkostnader med ca 70 000 kr per år. En betydande besparing som möjliggör investeringar i verksamhetsutveckling och förbättring.
— Utöver att jag hopas på rejält sänkta elkostnader så gör vi oss själva också mindre känsliga för Sveriges ombytliga elpolitik, säger Stefan.
Att slippa oroa sig för den volatila elmarknaden är något Stefan själv tar upp flera gånger.
— Med Driva blir vi inte lika utsatta för stora prisförändringar på marknaden, vi vet alltid vad det kommer att kosta.
Laddstolpar för besökare
Utöver solpanelerna på taket har Skogslotten också tagit Drivas hjälp att installera laddstolpar på sin parkering.
— Vi ser laddstolparna som en service till föräldrar och ryttare. När de kommer hit ska de kunna ladda sin el- eller hybridbil medan de är i stallet. Tillsammans med solcellerna ser vi de här satsningarna som vårt bidrag till en bättre miljö, avslutar Stefan Jonsson.
Varför Skogslotten valde Driva och Energy-as-a-Service
Sänkta elkostnader med egenproducerad solel
Pålitlig partner som tar hand om allt
Ingen egen investering
Skötsel och underhåll ingår i priset