Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) Tekniksprånget får fler unga att vilja läsa till ingenjör, det visar en ny uppföljning som IVA gjort med data från SCB. Inför praktiken är 59 procent tveksamma till att påbörja högre tekniska studier men efter genomförd praktik läser 70 procent till ingenjör.
Uppföljningen visar också att examensfrekvensen är 16 procentenheter högre jämfört med övriga ingenjörstudenter. Praktikprogrammet har drivits av IVA sedan 2012, i syfte att inspirera fler att välja en högre teknisk utbildning.
– Sverige behöver fler ingenjörer. Utan rätt kompetens riskerar Sveriges tillväxt att stagnera, vilket kan påverka vår konkurrenskraft, teknikutveckling och position på den internationella arenan. Tekniksprånget är därför en unik och viktig satsning som bidrar till att fler unga vuxna väljer ingenjörsyrket, säger Sylvia Schwaag Serger, vd IVA.
Fler tar examen från ingenjörsutbildningen
De tekniska utbildningarna brottas med utmaningen att många studenter avslutar sina studier i förtid utan examen. Statistiken visar att Tekniksprånget ökar examensfrekvensen. Bland de praktikanter som genomförde Tekniksprånget mellan HT12–VT18 och som sedan inledde ingenjörsstudier inom fyra terminer är examensfrekvensen högre än det nationella genomsnittet. Sett över både civil- och högskoleingenjörer är examensfrekvensen 16 procentenheter högre.
Praktiken ökar intresset för ingenjörsyrket
Sedan 2012 har över 7 000 ungdomar genom Tekniksprånget praktiserat som ingenjör hos 540 arbetsgivare på 200 olika orter runt om i Sverige. Data från SCB visar att 85 procent vidare inom fyra terminer på universitet eller högskola. Av dessa läser 75 procent en högre teknisk utbildning. 70 procent har påbörjat en ingenjörsutbildning.
Tekniksprånget får fler kvinnor att välja en teknisk karriär
Tekniksprånget har som målsättning att väcka intresset för teknik hos ännu fler kvinnor. Drygt 50 procent av de som erbjuds praktikplats är kvinnor. Av alla som läser vidare på en högre teknisk utbildning efter Tekniksprånget är 49 procent kvinnor. Jämförelsevis utgör kvinnor 29 procent av alla yrkesverksamma ingenjörer.
– Praktiken gör att fler ungdomar mer konkret förstår vilka möjligheter en ingenjörsutbildning ger. Vi vill ge fler unga möjligheten att upptäcka teknik och bidra till en bättre mångfald på de tekniska utbildningarna och i arbetslivet, säger Helena Lind, verksamhetschef på Tekniksprånget.
Topp 5 inriktningar bland civilingenjörsstudenter som gjort Tekniksprånget
Elektronik, datateknik och automation
Maskinteknik och verkstadsteknik
Industriell ekonomi och organisation
Teknik och teknisk industri, allmän
Kemi och bioteknik
Ladda ner uppföljningen av Tekniksprånget
Bild: Amore Seymour