Nu är det klart att det värmländska företaget Nordic Solar kommer att bygga Hammarös första solpark. Med byggstart i juni planeras solparken, som får namnet Solängen, kunna driftsättas under hösten. Den nya solparken beräknas förse omkring 500 hushåll med förnybar energi, vilket är ett viktigt steg i målet mot en hållbar framtid.
– Efter fem år har vi äntligen nått målet! Vi har en vision om att kunna leverera billig, förnybar och lokalproducerad el till kommunens fastigheter i närområdet. Tack vare de förenklade reglerna i ellagen är det dessutom möjligt. Det är också en milstolpe i företagets drygt 40-åriga historia, säger Johan Modin, VD för Hammarö Energi.
Solparken kommer att byggas på det obrukade åkerområdet intill Industrileden strax norr om Skoghall centrum till en yta av 30 000 m². Området har goda förutsättningar för hög elproduktion och påverkar natur och kultur minimalt.
Regionalt samarbete skapar engagemang
Det värmländska företaget Nordic Solar kommer att hålla i byggprocessen och det är ett samarbete båda parterna ser fram emot.
– Vi är stolta och glada över förtroendet att bygga Hammarö Energis nya solpark, där vi får möjligheten att leverera en skräddarsydd och effektiv solenergilösning, anpassad helt efter deras unika krav och behov. Solparken blir inte bara ett viktigt steg i Sveriges omställning mot en fossilfri framtid, den visar också hur avgörande det är att kunna producera och lagra el nära användningen. Det stärker både den lokala självförsörjningsgraden och tryggar energitillgången, säger Frida Johansson, VD för Nordic Solar.
– Det känns extra kul att projektet har en tydlig värmländsk prägel. Fördelen med en lokal entreprenör är förutom korta resor, även ett stort lokalt engagemang som är hållbart över tid, menar Johan.
En viktig investering för framtiden
Om allt går enligt plan ska solparken kunna driftsättas under hösten. Den beräknas ha en installerad effekt på 3MW och producera 3 000 000 kWh årligen vilket motsvarar lika mycket el som drygt 500 villor förbukar under ett år. Fördelarna med solenergi är att det är miljövänligt, kräver lite underhåll och det är en förnybar energikälla med lång livslängd.
Solparken med det soliga namnet
För att skapa engagemang inför projektet anordnades en namntävling i början av året. Ett 30-tal förslag skickades in och namnet Solängen stod till slut som vinnare. Framåt är det tänkt att medborgare och andra intressenter ska kunna hålla sig uppdaterade om byggprocessen från första spadtaget till att anläggningen står färdig.
– På vår nya webbplats kan man följa projektet och vi hoppas kunna bidra med kunskap och erfarenheter till Hammaröborna, säger Johan.
- Foto: Anna-Karin Jeppsson