Text: Juan Duran, Business Development Manager på Schneider Electric Sverige
Idag kämpar OEM-företag med att få mekanisk design och automation att samspela. Detta får konsekvenser. Bristen på integration leder till flaskhalsar i produktionen, ökade kostnader och lång tid till marknaden.
För att behålla sin innovations- och konkurrenskraft menar Juan Duran, Business Development Manager på Schneider Electric, att det är hög tid att ompröva dagens strategi och förena mekanisk design och automation från början. I decennier har OEM-företag (Original Equipment Manufacturer) drivit sin tillverkning i silos. Detta traditionella och linjära arbetssätt, där mekanisk design och automation hanteras separat, har utvecklats till ett reellt problem.
När ingenjörer enbart fokuserar på funktion och specifikationer, utan en tydlig automationsstrategi, uppstår stora utmaningar när designen ska skalas upp till en effektiv produktion. Om tidig integration av mekanisk design och automation uteblir blir konsekvenserna förödande.
Resurser och tid slösas på sena justeringar när designen visar sig vara svår att automatisera. Produktionen blir ineffektiv då automationen måste anpassas i efterhand – istället för att vara en naturlig del av utvecklingen. Skalbarheten begränsas eftersom en design som är anpassad för småskalig produktion sällan håller måttet vid massproduktion.
Detta riskerar att leda till missade tillväxtmöjligheter och långsamma processer – samtidigt som kvaliteten äventyras när manuella ingrepp krävs i högre grad.
Resultatet blir en ineffektiv produktion med stigande kostnader, vilket försämrar konkurrenskraften och belastar kunderna när lösningarna blir svåra att skräddarsy. Framtiden tillhör de som ser automation och mekanisk design som en sammanhängande process och agerar därefter.
Så vad ska OEM-företagen göra?
Det finns tre saker de borde prioritera.
Tre åtgärder OEM-företag bör vidta:
Tidigt samarbete. OEM-företag måste etablera samarbete mellan ingenjörer och automationsexperter från start. Genom att integrera automation tidigt kan potentiella problem upptäckas i förväg, vilket säkerställer att designen är optimerad för storskalig tillverkning. Ett proaktivt arbetssätt minskar behovet av kostsamma justeringar, skapar en smidigare produktionsprocess och kortar ledtiderna.
Bryt ned silos. För att lyckas integrera design och automation krävs en kulturell förändring där ingenjörer och automationsexperter samarbetar i en sammansvetsad kultur. Företag behöver investera i utbildning för att medarbetare ska kunna anamma den senaste tekniken, satsa på mer öppna kommunikationskanaler och fokusera på aktiviteter som svetsar samman människor. När förståelsen mellan funktionerna ökar blir samarbetet smidigare, vilket stärker innovationsförmågan och gör produktionen mer flexibel.
Investera i ny teknik. Teknologi är avgörande för att integrera design och automation. Digitala tvillingar, AI-drivna designverktyg och realtidsdata gör det möjligt att simulera och optimera produktionen innan den implementeras. Detta effektiviserar produktionen, minskar manuella ändringar och kostnader, samt skapar mer dynamiska och robusta tillverkningssystem. Juan Duran, Business Development Manager på Schneider Electric Sverige