Nyheter

Internationellt filmklipp om Mälarenergis energisatsning har över 1 miljon visningar!

“I’m moving to Sweden!”. ”This is wild!”. ”Fascinating – a smart & relatively simple solution”. ”One of the examples of Swedish people being highly innovative”. Kommentarerna om Mälarenergis underjordiska energilager haglar in – från hela världen.

Deutsche Welles engelska dokumentär om Mälarenergi, Västerås, fjärrvärme och världens största energilager för värme publicerades den 27 december på kanalen Planet A. Kanalen är helt inriktad på nyheter om klimatförändringarna och den gröna omställningen, bland annat genom att rapportera om hoppfulla initiativ och projekt från hela världen.

Filmen om bergrummet i Västerås blev viral – tittarsiffrorna drog iväg direkt efter publicering.

– Storyn har verkligen talat till vår publik och uppnådde hundratusentals visningar redan under de första dagarna efter publicering, säger Malte Rohwer-Kahlmann, reporter och redaktör på Deutsche Welles Planet A. Jag tror att en anledning är att principen för bergrummet är så lätt att greppa samtidigt som den löser ett komplext problem. Som vi säger i filmen: enkelt men genialt.

I början av februari passerade filmen 1 miljon visningar och har nu över 1400 kommentarer. ”As a Västeråsare, I am very proud of this video” kommenterar Rickard medan Marius skriver ”So Westeros is real” – apropå fiktiva Westeros i tv-serien ”Game of Thrones”.

– Westeroskopplingarna är roliga och det är också kul att ta del av det som stolta västeråsare skriver, säger Lisa Granström, strategichef för affärsområde Värme inom Mälarenergi. Men det som blir särskilt tydligt, är hur många som imponeras av innovationen runt bergrummet och energistaden Västerås.

Internationella ögon på fjärrvärmen

– Det går att bygga hållbara städer, men då måste vi använda våra resurser mer effektivt. Det är det vi gör i Västerås och det har gjort avtryck internationellt. I Sverige är ju fjärrvärmen vardag. Många tar den för given. Internationella ögon ser på fjärrvärmen på ett annat sätt. Deutsche Welle talar om den som ett stort hopp för framtidens uppvärmning, med små eller inga fossila utsläpp.

Två tredjedelar av all energi som förbrukas i Västerås under en dag är värme, medan elen står för en tredjedel.

– Sveriges elbehov väntas öka från dagens 135 TWh till 250–345 TWh år 2045, säger Lisa Granström. Den ökningen är en stor utmaning. Om fler skulle avstå från fjärrvärme och använda uppvärmningsformer som bygger på el, blir utmaningen än större. Fjärrvärmen gör att vi kan använda elen till rätt saker, som exempelvis elektrifieringen av industrin och transportsektorn. Utan fjärrvärmen blir det svårt att klara omställningen.

Här ser du Deutsche Welles filmade dokumentär (12 minuter)

Bild: Gerd Altmann