Nyheter

Samverkansprojekt framgångsrikt vid energirenovering

Projektet Sandvallsäng i Skene är ett skolboksexempel på hur ett litet projekt kan växa till ett stort, och hur effektivt samarbete kan leda till imponerande resultat. Tack vare god samverkan och dialog har projektet överträffat förväntningarna, med betydande energibesparingar och förbättrad boendekomfort som följd.

Projektet i bostadsområdet Sandvallsäng startade i slutet av 2023, med målet att byta ut en över 40 år gammal värmekulvert som under de senaste åren läckt och reparerats men nu återigen misstänktes läcka på ett eller flera ställen. För projektet var utgångsläget ett utbyte av kulverten – och därifrån växte projektet, steg för steg, till att även omfatta anslutningar till lägenheter via nya sekundära värmecentraler, samt byggnadstekniska åtgärder i form av fönsterbyten, nya dörrar och tilläggsisolering av vindar.

Nyproduktionsstandard

Pär Brundin, projektledare hos beställaren Marks Bostad, beskriver projektets utveckling:

– Alla involverade har vågat tänka nytt och göra det lilla extra, vilket ger ett bättre resultat i slutändan. Just när det gäller energirenoveringar är samverkansprojekt, som det här, den absolut bästa lösningen, säger han och fortsätter:

– De föreslagna energiåtgärderna pekar på att vi går från energiklass G till C, vilket motsvarar nyproduktionsstandard. Det krävdes mycket arbete, men resultatet ser ut att bli riktigt bra.

Guld värt med en kunnig motpart

Johan Lindberg på T3 Group är platschef och totalentreprenör i samverkansprojektet och kom in i projektet först när det redan hade vuxit betydligt från ursprungsplanen. Han, liksom övriga involverade, ser positivt på den täta dialogen.

– En stor fördel med samverkansprojekt är att kunna vrida, vända och hitta lösningar tillsammans. Det är guld värt med en intresserad och kunnig motpart.

Oscar Zeybrandt från Högbergs rör, VVS-entreprenören i projektet, gick in i projektet med inställningen att det endast gällde ett kulvertbyte.

– Vi förstod i ett tidigt skede att det skulle krävas mycket jobb för att få till lösningarna på ett bra sätt, som innebar att den befintliga kulverten skulle vara i drift under hela byggnadsskedet. En kombination av larmad fjärrvärmekulvert och skarvfri sekundärkulvert resulterade i att det även fick bli nya värmecentraler. När projektet växte till att även omfatta nya stråk in i lägenheterna, med installationer enligt säker vatten och alla konstens regler, blev det lite extra klurigt – men samtidigt utmanande och roligt!

Från F till FTX

En energidiagnos och -analys genomfördes också, vilket ledde till beslutet att installera FTX-system avseende ventilationen för att kunna återvinna frånluften.

Robert Tallkvist, VVS-projektör hos Wikström berättar:

– Vi identifierade en rad energibesparande åtgärder och landade i ett resultat som vi kände oss trygga i att gå vidare med. Ventilationsjobbet, som tillkom en bit in i projektet, innebar att byta från F-system utan återvinning till ett modernt FTX-system med återvinning till samtliga lägenheter.

Tobias Andersson, från ventilationsentreprenören Svenljunga plåtslageri, beskriver hur han blev en del av projektet:

– I Sandvallsäng fanns ingen ventilationsentreprenad till att börja med. Inte förrän projektet växte. Då blev jag tillfrågad om att utföra FTX-installationen, och lösningen blev att göra större tillbyggnader för att kunna inrymma utrustningen såsom ventilationsaggregat m m.

Styrkan med partnering

Avslutningsvis har samarbetet mellan Wikström, beställaren Marks Bostad och de olika entreprenörerna varit avgörande för projektets framgång.

Pär Brundin sammanfattar:

– Att tänka helhet är nyckeln. Partneringupplägget, med expertstöd från en aktör som Wikström, blir mycket mer lösningsorienterat än ett konventionellt projekt.