Nyheter

Tuff elmarknad stort problem för datacenter

Text: Helen Näslund, Säljansvarig för Datacenter i Norden på Aggreko

Den snabba digitaliseringen driver på behovet av datacenterutrymme och det byggs nya datacenter i hela Europa. Men elbehovet är större än tillgången och infrastrukturen hänger inte med. I Tyskland kan datacenterkunder få vänta till 2031 på nätanslutning och i Sverige kan det ta 3 till 10 år. I en ny undersökning av DLA Pipers och TMT Finance säger hela 98% av datacenterägare och operatörer att de är oroliga över elförsörjningen.

Förutom begränsningar i infrastrukturen har kortsiktiga problem som volatila elpriser påverkat datacenterbranschen. Se bara på de skenande elpriserna i södra Sverige den senaste tiden, delvis orsakat av att vinden blåser mindre i Tyskland och att det är dyrt att föra över el i norra delen av landet där den genereras till södra delen av Sverige, vilket gör att södra Sverige påverkas av priserna på kontinenten.

Inhyrda lösningar som back-up

Datacenter är extra känsliga för fluktuationer och avbrott i krafttillgången. Stora delar av offentliga verksamhet, banker och kommunikationer förlitar sig på digitala lösningar och om datacenter går ner, kan det få stor inverkan både finansiellt och på samhället.

Därför ser sig nu datacenter-ägare och operatörer i Sverige och Europa om efter nya sätt att säkra en stabil elförsörjning. En av de viktigaste lösningarna är att skaffa sig en back-up för att kunna generera el på plats. I sitt senaste white paper Bridging the Energy Gap for European Data Centres berättar Aggreko om hur inhyrda lösningar för elförsörjning på plats kan underlätta hanteringen av förseningar i anslutningar till elnätet och kapacitetsbrister på kort och medel-lång sikt, på ett miljövänligt sätt.

Fördelarna med inhyrd energiförsörjning är många. För det första kan det vara svårt för datacenteroperatörer att få tag på rätt utrustning att köpa in, särskilt när efterfrågan är hög. Genom att hyra in snarare än köpa behöver de dessutom inte riskera en stor kapitalinvestering eller att inköpta generatorer står oanvända eller inte täcker behoven, något som direkt kan påverka bottom-line.

De får också kontinuerlig tillgång till den allra senaste energieffektiva, miljövänliga och skalbara tekniken samt extra kompetens och branschexpertis med lösningar som är dimensionerade och anpassade efter varje kunds unika behov.

Optimera energianvändningen

För ett datacenter kan det handla om akuta situationer där de snabbt behöver få tillgång till inhyrda energilösningar oavsett var de befinner sig geografiskt, men det kan även handla om mer strategiskt och långsiktigt stöd.

Under konstruktionsfasen av ett datacenter kan inhyrda lösningar användas för energiförsörjning innan det finns elnätsanslutning, och verktyg och utrustning kan laddas från generatorer och användas på byggarbetsplatsen. Om datacentret ligger nära bebyggelse kan det också vara bra med lösningar som följer regler om exempelvis bullernivåer.

Något som blivit viktigare i och med den volatila energimarknaden och en större mix i energiförsörjningen, är strategiska långsiktiga inhyrda energilösningar. Med exempelvis inhyrda lagringssystem kan datacenter ladda upp systemen när elpriserna är låga för att sedan utnyttja energin vid användnings-toppar, eller när det är problem med det fasta elnätet. För datacenter är detta en livlina som innebär att de inte riskerar oplanerad nedtid som kan få förödande konsekvenser.

I och med introduktionen av AI, ökar behoven ytterligare och vikten av en stabil tillgång till el blir ännu viktigare. Idag tittar flera på så kallad samlokalisering (co-location) med kraftproducenter för att få elen direkt från producenten och helt kringgå elnätet. Genom att hyra in utrustning kan företag få hjälp med expertis kring dimensionering och använda sig av hybridlösningar som kombinerar och effektiviserar krafttillförseln oavsett var den kommer från. Datacenter kan exempelvis optimera energianvändningen och få lägre koldioxidutsläpp genom att använda ett batterilagringssystem (BESS) på plats för energilagring som en del av en hybridlösning.

Avancerade system för energihantering som fjärrövervakning kan också användas för övervakning i realtid och för att optimera energianvändningen. Ur ett asset management-perspektiv kan prediktiv analys hjälpa datacenteroperatörer fatta bättre beslut vid inköp av ny utrustning.

Det finns många fördelar för datacenter att etablera sig i Sverige, men kapacitetsproblem och anslutningsförseningar är ett faktum. Trots initiativ för att komma tillrätta med båda dessa områden, kan det ta tid att komma ikapp och inhyrda energilösningar kan vara det som garanterar kontinuerlig drift utan avbrott och en lönsam verksamhet.

Att välja rätt partner som har tillgång till den senaste gröna tekniken och med expertis och branscherfarenhet att utveckla långsiktiga strategiska samarbeten med är avgörande för att säkra en trygg verksamhet.