En av världens ledande investerare i hållbar energi, EIT InnoEnergy, har under 2024 stängt hela 56 finansieringsrundor och rest 4,3 miljarder euro till sin portfölj med uppstarts- och uppskalningsföretag inom cleantech.
Investeringar har gjorts i företag inom så vitt skilda branscher som vågkraft, batterier och grön ståltillverkning.
De inkluderar både privat och offentligt kapital, där även EIT InnoEnergy själva har spelat en aktiv roll. Detta visar också tydligt att EIT InnoEnergy och dess partners är fortsatt dedikerade till att investera i och stödja företagen som leder energiomställningen, trots ett tufft fjolår.
Utöver en portfölj som redan innehåller över 200 företag investerade EIT InnoEnergy i ytterligare 14 uppstartsföretag inom cleantech under 2024. Detta inkluderade bland annat en kapitalinjektion om 1,5 miljoner euro till den franska deeptech-startupen Geolinks för att främja övervakning av koldioxidinfångning.
Det inbegrep även lanseringen av Repono, som syftar till att sätta upp och förvalta 100 GWh energilagring i Europa till 2030 genom att säkra den nätbalans som behövs för omställningen till grön energi.
EIT InnoEnergy kunde även under året välkomna OMV, OMV Petrom, ACB Participaties B.V. och Boryszew som aktieägare under 2024. De gjorde det möjligt för EIT InnoEnergy att komplettera de 140 miljoner euro i privat kapital som hade lagts in under 2023, samt att accelerera satsningar i Europa och USA.
Elena Bou, medgrundare och innovationschef vid EIT InnoEnergy:
– Även om globala cleantechinvesteringar beräknades uppgå till två biljoner dollar i fjol är det bara hälften av vad världen behöver för att nå nettonålmålen. Under vad som har varit ett händelsefattigt år för cleantechbranschen har EIT InnoEnergy ändå strävat framåt, aktivt stött våra portföljbolag och avlägsnat risker från deras affärsområden med hjälp av våra aktieägare och ett stort ekosystem.
Lowina Lundström, vd för EIT InnoEnergy Skandinavien:
– 2024 har inneburit ett omvälvande år för Skandinavien, där vi har fokuserat på att skala upp innovationer och främja lokala samarbeten för att skynda på energiomställningen. Till exempel har vi investerat i Stegra, tidigare H2 Green Steel, som visar på potentialen i regionen att leda klimatarbetet inom sektorer som har haft svårt att ställa om. När vi nu tittar framåt är vi dedikerade till att stärka partnerskap, främja regional expertis och lyfta upp Skandinaviens unika styrkor för att försäkra oss om att vi blir en grundbult i Europas hållbara energiframtid.
Andra lyckade resultat under 2024 var hur EIT InnoEnergys Skills Institute vidareutbildade över 100 000 förmågor inom batteriindustrin och att man startade Skills Institute Solar Academy för att möta den växande efterfrågan för utbildad personal inom hållbar energi-sektorn.
InnoEnergy Master School återlanserades dessutom som InnoEnergy Masters+. Över 2 000 har utexaminerats därifrån, varav tio procent nu bidrar med sin expertis inom EIT InnoEnergys portföljbolag eller aktieägarorganisationer.