Text: Gösta Löfström
I Arvika byggs kalkanläggningen vid Segerfors vattenverk om. En linje blir två för att öka kapaciteten och säkra kontinuerlig drift, men också som ett led i satsningar på arbetsmiljön.
Segerfors vattenverk är det största i Arvika kommun i Värmland och förser cirka18 000 invånare i centrum med omnejd med dricksvatten från sjön Racken. För närvarande produceras runt 5 000 kubikmeter per dygn, men det finns kapacitet för mer. Den nya kalkanläggningen ska klara 10 000 kubikmeter för framtida behov.
Verket är från 1970-talet och har renoverats i omgångar. Bland annat förnyades ROS-filtersalen 2015. Nu är turen kommen till kalkanläggningen.
– Den har gjort trogen tjänst sedan 1970-talet. Nu ersätts den med en helt ny kalkanläggning, säger byggherrens projektledare Josefin Andersson.
– Det är inte fråga om någon ny teknik utan om en allmän förbättring av processen. Den stora skillnaden är att vi ersätter den gamla linjen med dubbla linjer. Det gör att den här delen lever upp till verkets övriga kapacitet om 10 000 kubikmeter vatten per dygn. Det ger redundans i produktionen och en bättre inblandning av kalk när vattnet får en längre uppehållstid med hjälp av kalkvattenmagasin, som kalkprocessen saknat tidigare.
Processen med det inkommande ytvattnet genomgår filtrering, flockning, ph-justering via kalkdosering och UV-ljus.
De dubbla linjerna gör det möjligt att sköta underhåll på den ena linjen utan att stoppa produktionen och avståndet till dos-punkterna minskas till förmån för de som arbetar i anläggningen.
I projektet uppförs en ny byggnad i två plan för kalkanläggningen. Det blir ett entresolplan med gallerdurk och ett betonggolv med epoxybeläggning och ränna med fall. Allt för att hålla rent i en dammig miljö. En ny kalkflurryberedare förser med hjälp av pumpar två nya kalkvattenberedare om vardera 18 kubikmeter och ett platsgjutet kalkvattenmagasin om 28 kubikmeter byggs. En kalksilo på 80 kubikmeter uppförs för att klara åtminstone tre månaders produktion utan inleveranser. Utöver de båda kalklinjerna investeras mycket i ventilation samt el- och styrinstallationer.
Projektet genomförs med byggbolaget T3 Hus 2 AB som totalentreprenör i ett partneringupplägg. Kalkanläggningen utgör huvuddelen av entreprenaden. Bland övriga arbeten kan nämnas att personalytor från 70-talet renoveras och utökas och därtill kommer rivningen av den gamla kalkanläggningen. Ett nytt förråd ska också stå klart efter årsskiftet.
– Med partnering hittar vi olika lösningar tillsammans och vi som byggherre får stor insyn i ekonomin för att undvika att drabbas av överraskningar.
I slutet av året har en intrimningsfas pågått med målsättningen att genomföra provdrift före julhelgen.
– Efter helgerna, i januari/februari 2025, räknar vi med att vara i full drift, avslutar Josefin Andersson.
Fakta:
Byggherre: Arvika Energi och Miljö AB
Totalentreprenör: T3 Hus 2 AB
Tidsplan: Maj 2024-våren 2025