Kan ett dynamiskt underhållsarbete göra högautomatiserade sågverk mer robusta och resurseffektiva? Det undersöker nu forskare på Högskolan Väst och Chalmers tillsammans med Södra Skogsägarna.
Stora sågverk i Sverige är ofta högautomatiserade och består av flera sammankopplade processer. Det innebär att om det blir driftstopp i en process så stannar ofta hela sågen.
I den nystartade studien Ready ska forskare undersöka hur dynamiskt underhållsarbete på sågverk kan utvecklas med hjälp av ny teknik, nya arbetssätt, samverkan och organisationsutveckling.
Förhoppningen är att det bidrar till att minska driftstörningar, skapa stabilare processer, optimera användning av material och även förlänga maskinernas livslängd. Effekten blir ökad resurseffektivitet, minskat materialspill, energibesparingar och dessutom en bättre arbetsmiljö för sågverksoperatörer.
”Krävs nytänkande”
– Studien är viktig eftersom underhåll och driftsäkerhet inom sågverksindustrin hittills varit ett relativt outforskat område. För att öka sågverkens konkurrenskraft krävs nytänkande. Genom att exempelvis använda AI kan vi bättre förstå och förebygga behoven av underhåll, säger Kristina Eriksson, docent i produktionssystem, Högskolan Väst.
– Vi utgår från befintlig utrustning i sågverken och undersöker om de kan användas smartare. Med dynamiskt underhåll kan sågverksindustrin bli mer hållbar – både vad gäller driftsäkerheten och den sociala arbetsmiljön.
”Sågverksindustrin är en viktig aktör”
Kristina samordnar arbetet i forskargruppen där två forskare från Chalmers och tre forskare från Högskolan Väst samverkar med personal på Södra Skogsägarna.
– Vi är glada över att Vinnova beviljat den här förstudien. Trä är en viktig råvara för Sverige och sågverksindustrin är förstås en viktig aktör i den träförädlande värdekedjan.
Studien startade i oktober och ska vara klar i slutet av april 2025.
– Då vet vi mer om hur stor förbättringspotentialen är för att skapa ett mer utvecklat och smartare underhållsarbete. Resultat som kommer att ligga till grund för fler forskningsansökningar med förhoppning om att utveckla området vidare.
Foto: Jan Augustsson