Nyheter

En helt ny fliseldad ångpannanläggning för fjärrvärme har tagits i bruk i Arboga

Panneffekten är cirka 20 MW och produktionen beräknas uppgå till  cirka 100 GWh. Anläggningen kompenserar för en nedlagd panna och annat bortfall av extern värmeleverans.

Det är fjärrvärmekunder i Arboga, Köping och Kolsva som ska förses med värme från förbränning av rester från skogsindustrin, främst i form av grot, trädelar, sågspån och bark. Byggherre är Västra Mälardalens Energi & Miljö AB.

Bränsleleveranserna har inletts och produktionen, som kräver cirka fem fulla lastbilsekipage per dag för att pannan ska kunna hållas på maximal effekt, har kommit igång. Ett bränslelager håller på att byggas upp.

Anläggningen har uppförts intill det befintliga värmeverket Vimman i Arboga. Första spadtaget togs i september 2023 och den nya pannan tändes den 15 oktober i år med torkeldning för det nya murverket som en viktig milstolpe i projektet. Driftsättningen pågår fram till mitten av november.

– Det här ger egentligen inte något nettotillskott till vår fjärrvärme. Bygget var tänkt att utgöra en reinvestering för att ersätta äldre pannor, men har istället svängt till att möta bortfall från produktionen i en avfallsanläggning i Köping som läggs ned. Dessutom har andra externa leverantörer av överskottsvärme fallit ifrån, säger Robin Erneby, produktionschef vid VME fjärrvärme.

Inom- och utomhuslager

Pannanläggningen som i grunden bygger på en rosterpanna har levererats av Jernforsen Energy och har beskrivits som den hittills största i företagets 40-åriga historia med biobränsleanläggningar.

Byggentreprenör har varit Mavab AB i Mariefred, som bland annat specialiserat sig på anpassade teknikhus. Utöver själva pannhallen har det byggts ett inomhuslager om 3700 kubikmeter, anpassat för en knapp veckas värmeproduktion, och ett utomhuslager på cirka 10.000 kubikmeter. Total byggnadsarea uppgår till cirka 1500 kvadratmeter

I anslutning till bygget av ny fjärrvärmepanna har VME genomfört underhåll och utbyte av fjärrvärmeledningar och installerat nya distributionspumpar.

VME levererar fjärrvärme i Köping och Arboga, där näten är sammankopplade sedan 2017 och till Kolsva i Köpings kommun, som anslöts 2021. Totalt har VME cirka 2300 fjärrvärmekunder som betjänas av elva värmepannor. Den totala produktionen av fjärrvärme uppgår till 360 GWh.

– Vi har hållit den ambitiösa tidsplanen och vi har visat att det går att genomföra stora projekt i en liten organisation med stor närhet till linjeverksamheten, som bidrar med konstruktiva synpunkter och åsikter. Vi har haft en duktig och energisk projektledare och processleverantören och entreprenörerna har ställt upp på ett bra sätt, där alla inblandade har jobbat hårt mot målet och värmeleverans under hösten 2024. Vi har nu en anläggning som snart är vår och som vi gärna tar över, säger Robin Erneby.

Processen i korthet:

Anläggningen utgörs i huvudsak av en murad förugn där restprodukter från skogsbruk förbränns vid omkring 1000 °C. Den heta gasen avger värme till en ångpanna och ekonomiser. Efter att gasen kylts ner passerar den genom en rökgasrening i form av multicyklon och elfilter, där stoftpartiklar avskiljs.

Den renade gasen leds till en rökgaskondensor där ytterligare energi utvinns genom att kondensera merparten av vatten som förångats i eldstaden. Tack vare rökgaskondensorn kan det, beroende på fukthalt i bränslet och returtemperatur på fjärrvärmenätet, tillföras ytterligare cirka 5 MW värme till processen. Kondensat som uppstår renas till matarvatten till anläggningen.

FAKTA

Tidplan: September 2023-oktober 2024

Byggherre: Västra Mälardalens Energi & Miljö AB

Totalentreprenör process: Jernforsen Energy AB

Byggentreprenör hus: Mavab AB

Projektkostnad: 260 Mkr

Bild: Robert Johansson