Nyheter

Global Data: Mineralbrist hotar internationella energiomställningsmål

Den globala övergången till ren energi tar fart och är starkt beroende av förnybar teknik som solceller och vindkraftverk, tillsammans med lösningar för energiomställning som väte, energilagring och kolavskiljning.

Denna förändring har utlöst en aldrig tidigare skådad ökning av efterfrågan på kritiska mineraler, vilket innebär betydande utmaningar för att uppnå internationella energiomställningsmål, skriver GlobalData, ett ledande data- och analysföretag.

GlobalDatas senaste Strategic Intelligence-rapport, Critical Minerals (2024), identifierar flera huvudutmaningar för att skala ren energiteknik: mineralutarmning, resursmonopolisering, geopolitiska spänningar och vattenbrist.

Martina Raveni, Strategic Intelligence Analyst på GlobalData:

– Den kortsiktiga utarmningen av kritiska mineraler väcker oro, särskilt som instabilitet på marknaden för grön teknik orsakar prisvolatilitet. Malmer av lägre kvalitet komplicerar utvinningen, vilket gör den mindre effektiv, särskilt inom kopparindustrin. Återvinning förväntas spela en nyckelroll för att diversifiera leveranskedjorna.

Många kritiska mineraler är koncentrerade till specifika regioner, vilket skapar ojämn resursfördelning och volatil marknadsdynamik. Till exempel är mycket av världens litiumreserver koncentrerade till Sydamerika och Australien, medan Demokratiska republiken Kongo (DRC) tillhandahåller mycket av världens kobolt, och Indonesien dominerar nickelproduktionen.

Raveni tillägger:

– Geografiska monopol förvärrar utbudsriskerna och förvärras ytterligare av geopolitiska spänningar, miljömässiga, sociala och styrelseregler (ESG) avslöjande och miljöfaktorer som vattenbrist. Kapplöpet om att kontrollera dessa kritiska mineraler har intensifierat rivaliteten mellan Kina, USA och EU, där Kina för närvarande dominerar mineralförsörjningskedjan och energiomställningstekniker.

Dessa spänningar har lett till införandet av sanktioner från västerländska nationer för att utjämna villkoren, vilket har stört globala leveranskedjor, vilket lett till marknadsvolatilitet. Som svar förbjöd Kina sällsynta jordartsmetaller (REE) 2023, vilket eskalerade situationen ytterligare.

Raveni avslutar:

– Med tanke på dessa problem finns det farhågor om att brist på kritiska mineraler kan göra det svårare för nationer att uppnå mål för energiomställning.

Foto: M W