TEXT: Gustav Gustavsson Klippel, Vice President för Global Services på Schneider Electric
Svensk industri står inför stora utmaningar för att klara av omställningen mot en hållbar framtid. För att lyckas krävs det att företagen på allvar inser fördelarna med cirkulär ekonomi, menar Gustav Gustavsson Klippel, Vice President för Global Services på Schneider Electric.
Schneider Electric har tillsammans med flera andra företag fastställt ett antal variabler för att industrin ska kunna klara omställningen mot en hållbar framtid i enlighet med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. En av dessa variabler handlar om att tänka cirkulärt.
Den traditionella tillverkningsresan inom svensk industri innebär en rak väg från produktionsstart till deponi. Något som är kostsamt, ineffektivt och skapar en negativ påverkan på miljön. För att klara omställningen måste svensk industri ställa om mot en mer cirkulär tillverkningsresa med ledorden repair, reuse, refurbish, re-manufacture och recycle.
Ett bra exempel på detta är hur vi på Schneider Electric under sommaren utvecklade den första återvunna effektbrytaren i Danmark. Förutom de ekonomiska vinsterna med att återvinna en brytare kan man med detta även spara 250 kilo CO2. Det motsvarar en minskning på 45 procent jämfört med tillverkningen av en helt ny. Efterfrågan av detta växer ständigt och att återvinna effektbrytare görs nu lokalt i hela Norden. Med fokus på digital innovation och tekniska lösningar vill vi stödja en hållbar omställning.
På vårt EcoFit Center i Sundsvall hjälper vi företag med att se över befintlig utrustning för att återvinna, rusta upp och förbättra det som går. Ett arbete som sparar pengar och möjliggör en snabbare omställning till en hållbar energianvändning. En stor prioritet i arbetet är även att hitta SF6-fria alternativ till elkraftindustrin. När vårt beroende av tillförlitlig el ökar måste också sättet vi producerar, distribuerar och använder el på förändras. Där kan SF6-fria ställverk minska elnätens koldioxidavtryck ordentligt. Fler företag börjar att inse värdet av de stora fördelarna som kommer med att återanvända och rusta upp snarare än att kassera och köpa nytt.
Sedan 2022 har vi investerat åtskilliga miljoner kronor för att öka kapaciteten och möta den växande efterfrågan i samtliga nordiska länder i vårt EcoFit Center. Denna expansion har drivit affärstillväxten rejält som under 2024 stigit med 42 procent samtidigt som exporten från Sverige till övriga nordiska länder stigit med 1 200 procent.
Men trots att efterfrågan ökar drastiskt i Norden ser vi att intresset för cirkulär ekonomi minskar globalt. Enligt Global Circularity Gap Report 2024, fortsätter materialkonsumtionen att öka samtidigt som andelen återvunnet material som används globalt minskade avsevärt, från 9,1 % år 2018 till 7,2 % år 2023. Samma studie visar samtidigt att en cirkulär ekonomi skulle kunna minska koldioxidutsläppen med nästan 75 procent i byggsektorn och 60 procent i transportsektorn fram till 2050.
Med en uppskattad potential att öka BNP med 7 procent till 2030 är den cirkulära ekonomin inte bara miljövänlig, utan även en enorm tillväxtmöjlighet. På Schneider Electric vill vi vara en del av att föra energiomställningen framåt i en snabbare takt. Men för att lyckas uppnå de högt uppsatta målen och ställa om mot en hållbar framtid måste resan dit bli smartare, bättre och framförallt mer cirkulär.
Tre fördelar med cirkulär ekonomi:
• Affärsvinster. Cirkulär ekonomi sparar kostnader genom att optimera resursanvändning, minska avfall och återanvända material. Det främjar även innovation och förbättrar motståndskraften i leverantörskedjan.
• Miljöpåverkan. Genom att använda mer av det befintliga reducerar vi avfall och föroreningar. Det innebär i sin tur en minskning av växthusgasutsläpp.
• Transparens. Cirkulär ekonomi främjar transparens genom att följa allt striktare regleringar och rapporteringskrav världen över.