Lagren med sågspån reser sig höga och pelletsen trillar ut på löpande band i Solörs fabrik i Älvdalen. I dag är det 15 år sedan produktionen av pellets startade i fabriken och än idag tillverkas biobaserat bränsle i nordvästra Dalarna. Sedan starten den 25 november 2009 har fabriken levererat 950 000 ton pellets till värmeanläggningar runt om i Sverige och framtiden för fabriken ser god ut.
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 900 000 användare varje dag. Företaget finns på 300 platser i framför allt Sverige och Norge där fjärrvärme, ånga och el produceras och distribueras till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier.
Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle, samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
Gemensamt initiativ
Byggandet av fabriken initierades av flera aktörer som förenade sina krafter. Företaget Rindi, som redan drev en pelletsfabrik i Vansbro och flera fjärrvärmeanläggningar i området, ville expandera sin verksamhet. Tillsammans med lokala skogsentreprenörer, som såg värdet i en pelletsfabrik i Älvdalen, beslutades att bygga en helt ny fabrik. År 2013 köpte Solör verksamheten av Rindi och driver nu fabriken som en av flera pelletsfabriker inom koncernen.
Tomas Wiklund, råvaruchef på Solörs pelletsanläggning i Älvdalen, har varit med från starten 2009:
– Jag minns när den första pellets kom ut och den har jag faktiskt sparat i en burk daterad 25 november 2009. Som skogsmästare kom jag in i verksamheten för att arbeta med råvaror och logistik och det ansvaret har jag än idag. Under dessa femton år har vi alla som arbetar här samlat på oss mycket kunskap som är väldigt värdefullt för fabriken nu och framåt, säger Tomas och tillägger att det känns fint att vara med och bidra i omställningsresan mot mer biobaserad energi.
Samma teknik med ökad säkerhet
Tekniken för att producera pellets idag skiljer sig inget jämfört med för 15 år sedan. Sågspånet torkas för att få ut en stor mängd vatten, mals ner till ännu finare kornstorlek och pressas sedan till 6 eller 8 millimeter stora pellets. Ändå har en del hänt under åren.
— I början hade vi en del stopp då allt var nytt men nu går fabriken väldigt stabilt. Dessutom hade vi en del incidenter med brand och vi har därför arbetat målmedvetet med att förhindra detta, berättar Tomas och säger att det nu finns gnistdetektorer, vibrationsmätning och övervakning som skapar en stor säkerhet för fabriken.
Koll på marknaden
Över åren har det även skett en förändring kring råvaran som köps in. Vid starten producerades pelletsen till mer än hälften av så kallade bränsleved, där rötskadade träd flisas ner och pressas. Resterande del var sågspån från lokala sågverk. När tillgången på sågspån steg, då tillverkningen av spånplattor sjönk på grund av bristande efterfrågan, sjönk priset och det blev mer kostnadseffektivt att använda sågspån för tillverkningen. Idag består pelletsen till cirka 85 procent av sågpån.
— Det gäller att hela tiden ha koll på marknaden, med tillgång, efterfrågan och prisutveckling. Detta för att få ett så bra pris som möjligt ut mot våra kunder, förklarar Tomas.
Under åren har 950 000 ton pellets producerats och beräkningen är att passera en miljon ton under första halvåret 2025. Framtiden ser ljus ut då efterfrågan på biobaserad energi fortsätter att öka. Med framför allt kunder inom Solör-koncernen är det en trygghet för Solör att till stor del vara självförsörjande på bränsle till sin värmeproduktion.
Positivt för kommunen
Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd Peter Egardt uppskattar pelletsfabrikens verksamhet i Älvdalen.
— Jag tycker det är väldigt positivt att det skapas arbetstillfällen i vår kommun och att en del av all råvara som skapas inom skogsbruket i Älvdalens kommun förädlas här. Fabrikens verksamhet är också en viktig del i den gröna omställning som pågår och det är fint att kommunen kan vara en del av detta, avslutar Peter.
På bilden: Tomas Wiklund, råvaruchef på Solörs pelletsanläggning i Älvdalen
Foto: Sara Lansgren