E.ON har börjat implementera ett svenskt AI-verktyg för att skydda och främja biologisk mångfald längs kraftledningsgator. AI-verktyget, Skogligt Analysverktyg Med Satellitdata, eller SAMS, ska spela en central roll i E.ON-koncernens strategi för ekologisk korridorhantering.
– E.ONs övergripande mål är att omvandla 70 000 hektar längs 13 000 kilometer högspänningsledningar till rika livsmiljöer för flora, fauna och insektsliv, säger Martin Höhler, vd för E.ON Energidistribution i Sverige. Sveriges del i målet är att bidra med 18 000 hektar.
I Sverige har detta arbete redan kommit en bra bit på väg och sedan många år tillbaka arbetar vi med miljöinsatser i samarbete med Länsstyrelsen och markägare. Traditionellt har vi använt fältinventeringar för att inventera större geografiska områden i syfte att bedöma ekologiska värden och levnadsmiljöer, en dyr och tidskrävande metod.
För att effektivisera inventeringsarbetet utvecklade medarbetare på E.ON Energidistribution SAMS-tekniken, som används i Sverige sedan 2022. SAMS använder avancerade digitala tekniker som computer vision och maskininlärning, vilka gör det möjligt att utföra detaljerade inventeringar och analyser av vegetationen längs ledningsgatorna och, utifrån den data man får fram, utveckla underhållsplaner för att uppnå förbättringar i de olika biotoperna under ledningsgatorna.
– Med den här metoden kan vi utföra selektiva nedskärningar av träd och annan vegetation, och alltid med stor hänsyn till den omgivande miljön, säger Martin Höhler. SAMS erbjuder dessutom kvalificerade förslag för hur vi skräddarsyr miljön för olika biotoper. Det innefattar att plantera växter som attraherar pollinatörer, skapa sandblottor för att stödja vildbin och andra insekter, samt lämna högstubbar och döda träd för att gynna insekter, svampar och fåglar.
SAMS implementeras nu i E.ON Tyskland och Tjeckien och är en fast del av koncernens globala strategi för ekologisk korridorhantering (EMC). Verktyget har även mottagit erkännanden för sitt bidrag till miljöskydd, inklusive det prestigefyllda europeiska priset RGI Grid Awards: Good Practice of the Year i kategorin ”Environmental Protection”.
–Att våra systerbolag stödjer detta initiativ visar på en stark tillit till vad digital innovation kan åstadkomma för miljön. Att göra SAMS till det officiella verktyget för ECM markerar en viktig milstolpe i användningen av digital teknik för miljömässigt hållbara lösningar, avslutar Martin Höhler.
E.ON planerar att fortsätta rulla ut SAMS över hela Europa för att ytterligare stödja biologisk mångfald och ekosystemtjänster längs sina elnät.
2021 gick E.ON, som första energibolag i världen, med i ”UN Decade on Ecosystem Restoration”, ett globalt initiativ som tagits fram av FN:s miljöprogram UNEP i syfte att återskapa världens viktiga ekosystem. För E.ONs del återfinns dessa ofta i våra ledningsgator, som utgör betydelsefulla spridningskorridorer för många arter.
Läs mer om ekologisk korridorhantering: Ekologiska korridorer
Om RGI
RGI, Renewable Grid Initiative, är en samarbetsplattform för europeiska stamnätsföretag och icke-statliga organisationer, och syftar till att främja en rättvis, transparent och hållbar nätutveckling som möjliggör den tillväxt av förnybara energikällor som krävs för att nå målen i Parisavtalet.
RGI Awards delas årligen ut i tre kategorier:
Technological Innovation & System Integration
Communication & Engagement
Environmental Protection
Vinnarna utses av en expertjury och syftet med priset är att uppmärksamma metoder som visat prov på extraordinärt engagemang och innovationsförmåga. E.ON tilldelades RGI Awards 2023.
Läs mer på RGI:s hemsida: Renewables Grid Initiative
Foto: michaltrnka360