Nyheter

Här är Sveriges främsta uppfinnare – vinnarna i SKAPA-priset 2024

Hållbar textilåtervinning, vattenrening och energi till Ukraina är några av de innovationsprojekt som idag belönas med Sveriges största innovationspris, SKAPA-priset. Totalt delas 1,8 miljoner kronor ut i olika prisklasser till personer som gjort betydande insatser för samhället. SKAPAs stora pris på 500 000 kronor delas ut av Utbildningsminister Johan Pehrson.

SKAPA-priset lyfter fram de mest lovande innovatörerna i landet och belönar förtjänstfulla insatser inom nyskapande och kreativitet. Totalt delas 1,8 miljoner ut, och vinnaren av SKAPA-priset kan stolt kalla sig svensk mästare i innovation.

Läs mer om årets vinnare och motiveringar på www.stiftelsenskapa.se/vinnare/skapa-priser-2024

SKAPA-priset 2024: Åsa Strandberg, Jämtlands län

Årets vinnare av Sveriges största uppfinnarpris, SKAPA-priset på 500 000 kronor, är Åsa Strandberg från Jämtlands län för innovationen ReSpinJenny. ReSpinJenny erbjuder en energieffektiv lösning för mekanisk textilåtervinning utan behov av vatten eller kemikalier. Denna metod bevarar textilfibrernas kvalitet, vilket gör att fibrerna kan användas för att spinna ny tråd och skapa nya textilprodukter. Åsa Strandbergs arbete bidrar till en mer hållbar textilindustri och tar textilåtervinningen till nästa nivå.

SKAPA-talang för unga innovatörer:

Förstapris (125 000 kr): Jonatan Persson, Hallands län Jonatan Persson belönas för innovationen Helios Innovations, som utnyttjar restvärme för att rena avfallsvatten, vilket bidrar till energieffektivitet och minskar användningen av färskvatten.

Andrapris (75 000 kr): Philip Alm, Jönköpings län Philip Alm prisas för VISS.AI, en lösning som gör det möjligt för användare att enkelt automatisera arbetsflöden med hjälp av AI.

Tredjepris (50 000 kr): Paula Runsten, Stockholms län Paula Runsten får tredjepriset för Rebaba, ett projekt som använder återbrukade elbilsbatterier för storskalig, cirkulär energilagring.

SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith: Lena Gunnarsson
Lena Gunnarsson från företaget Westinghouse, Sverige, får 100 000 kronor för sitt avgörande bidrag till energisäkerheten i Ukraina och Östeuropa. Lena har spelat en nyckelroll i att utveckla bränsle och etablera en ny produktionslina på rekordtid, vilket möjliggjorde fortsatt drift av ukrainska reaktorer under vintern. Hennes arbete har haft en betydande inverkan på energisäkerheten i regionen.

SKAPA-kommunikationspris till minne av Harald Romanus: Lena Nyström
Lena Nyström från Västra Götalands län får 100 000 kronor för sitt långvariga engagemang som en drivkraft inom uppfinnarrelevant information. Genom att sprida och skapa information, samt rikta sig till politiker med remissvar och skrivelser, har Lena gjort stora insatser för att gynna uppfinnare och innovationsutveckling.

SKAPA-accelerationsstipendium till minne av Agne Johansson: Björn Lagerman
Björn Lagerman och projektet BeeScanner, Lindesberg, får 250 000 kronor. Detta stipendium delas ut för att stödja vidareutveckling och kommersialisering av nyskapande lösningar med potential att skalas upp och spridas, och BeeScanner hjälper biodlare att övervaka bihälsan på ett effektivt sätt.

SKAPA-accelerationsstipendium för kvinnor till minne av Margareta Andersson: Paula Runsten
Paula Runsten och företaget Rebaba, Stockholm, får 250 000 kronor för sitt arbete med storskalig energilagring med hjälp av återbrukade elbilsbatterier. Stipendiet syftar till att stödja kvinnor i att utveckla och kommersialisera innovativa lösningar som kan bidra till samhällsutvecklingen.

Om SKAPA-priset

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986.

– Värdeskapande innovationer och uppfinningar till gagn för mänskligheten är mycket betydelsefulla och rent av en nödvändighet för att Sverige ska fortsatt få tillväxt och utvecklas framåt. Det gör innovatörer och uppfinnare till mycket viktiga faktorer för Sveriges framtid. Därför ska nytänkande och nya uppfinningar premieras och stödjas. SKAPA-priset delas ut årligen för att lyfta fram, stödja, hedra och belöna Sveriges bästa innovatörer och uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden, fortsätter SKAPA ordförande och f d landshövding Minoo Akhtarzand.

Prisutdelningen utgör finalen av en landsomfattande tävling där innovatörer från alla Sveriges län deltagit. Vinnarna från varje län har tidigare belönats med utmärkelse – ett för SKAPA-priset och ett för SKAPA-talang för unga innovatörer.

Bakom Stiftelsen SKAPA står ett antal samverkanspartner Svenska Uppfinnareföreningen, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond, Tekniska museet, PRV, ALMI, VINNOVA, Stockholms stad, Lasse Tenerz, Romanusfonden och Prism Charity.

Foto: Tumisu