Det långvariga samarbetet mellan pumptillverkaren KSB och gruvbolaget LKAB har resulterat i ökad driftsäkerhet, mindre produktionsbortfall och en livslängd på pumparna som gått från cirka 6 000 till över 20 000 drifttimmar.
I Malmberget återfinns en av världens största underjordsgruvor för järnmalm. För att gruvan ska hållas torr och säker – med en långsiktigt fungerande gruvdrift som resultat, spelar vattenpumpar en viktig roll.
För 18 år sedan inledde LKAB en affärsrelation med KSB – ett samarbete som alltjämt fortlöper. Anders Magnusson, ansvarig för trycksatt vatten under jord på LKAB, menar att det till stor del beror på den väsentligt utökade driftstiden:
– Innan samarbetet startade var livslängden på våra pumpar ungefär 5–6 000 timmar. Tillsammans med KSB har vi fått pumpar på plats som kommit upp i över 20 000 timmar och som fortfarande är i drift, konstaterar han och fortsätter:
– Det innebär stora ekonomiska besparingar. Dels för att vi behöver köpa nya pumpar betydligt mer sällan, dels med tanke på att vi kan hålla pumpstationerna i gång och undvika översvämningar som skulle ha lett till produktionsbortfall.
Krav på enhetlig pumplösning
Vattnet som tränger in i gruvan kan innehålla slam från berggrunden eller gruvdriften. När LKAB för 18 år sedan valde en ny pumptillverkare var de därför måna om att köpa in pumpar med samma hydraulik och utförande, vilket underlättar service och underhåll.
LKAB och KSB fann en gemensam lösning som inneburit att en enhetlig pumptyp kunnat användas – helt i enlighet med gruvbolagets förväntningar.
– KSB har varit fullt engagerade i förbättringsarbetet. Exempelvis har de genomgående stått redo att vid behov bistå med en alternativ pumplösning inom 48 timmar, berättar Anders Magnusson.
Grundläggande analys en framgångsfaktor
KSB har regelbundet analyserat pumparnas slitage, för att säkerställa tidiga förbättringsåtgärder och därmed förlänga livslängden. En utmaning i sammanhanget är slam, men också den kemiska sammansättning som vattnet i en gruva får. Av stor vikt har det därför varit att sänka slamhalten samt att byta material i pumparna.
– På LKAB har vi tagit fram en metod för att ta bort slam på ett snabbt och effektivt sätt, och med det som grund kom KSB med ett nytt förslag på lösning, förklarar Anders Magnusson och får medhåll av namnen, Anders Randling, kundansvarig säljare på KSB:
– Vi åkte ner till KSB:s fabrik i Frankrike som tillverkar pumptypen och monterade tätningarna i fabriken och fick dem provkörda på plats. Nu monterarar KSB tätningarna själva i tillverkningsfabriken. Vår tillverkningsfabrik har varit väldigt lyhörda, säger han.
Samarbetet mellan LKAB och KSB har alltså inte bara ökat livslängden på pumparna utan också bidragit till en stabil och säker drift i en av världens största järnmalmsgruvor. Genom kontinuerlig utveckling och lyhördhet har parterna skapat en lösning som säkrar gruvans vattenhantering och minimerar produktionsbortfall – ett samarbete som fortsätter leverera värde år efter år.