En ny svetsmetod möjliggör reparation av stora gjutjärnskomponenter i vindkraftverk. Tekniken har potential att minska både tid, kostnader och CO2-utsläpp inom vindenergisektorn.
Tekniken är ett resultat av innovationsprojektet WeldCast, som har samlat partnerna Siemens Gamesa Renewable Energy, Vestas Wind Systems, FORCE Technology, DTU och Baettr. Projektet stöds av Innovationsfonden och faciliteras av Energy Cluster Denmark.
Gemensamma lösningar på gemensamma utmaningar
Utmaningen för industrin är att stora gjutjärnskomponenter i vindkraftverk inte bara är dyra, utan också svåra att reparera om defekter uppstår under gjutningen. Därför kasseras många gjutna delar.
Med ökande bruksstorlekar kämpar många gjuterier för att möta efterfrågan, vilket gör svetsning till ett attraktivt alternativ för att minska kostnaderna och utöka leverantörsbasen.
Innovationsprojektet har därför utvecklat en ny svetsmetod som är inriktad på att reparera defekta vindkraftverkskomponenter.
Hans-Frieder Vogt, Team Lead Structural Analysis på Siemens Gamesa, är glad över samarbetet:
– Vi har sett att vi kan diskutera detaljer öppet utan att kompromissa med vår konkurrensposition och lagstiftning. Jag tror att nyckeln till det goda samarbetet och gemensamma lösningar är att vi delar många av samma utmaningar.
Identifiera, kategorisera och reparera järnkomponenter
Den nya svetstekniken förenklar reparationsprocessen och minskar både spill- och produktionstider.
– Vi har nu en bättre förståelse för hur vi identifierar och kategoriserar defekter och hur vi reparerar dem, säger Anders Vedel, Chief Science Advisor på Vestas.
Kaare Jensen, senior svetstekniker på FORCE Technology, förklarar:
– Vi har utvecklat ett mellanskikt som anpassar sig till svetsens förändringar och fyller det med ett annat material, vilket gör att vi kan göra svetsar utan sprickor eller defekter.
Den nya tekniken kan leda till ett mer resurseffektivt underhåll av turbiner och därmed minska kostnaderna och tiden som läggs på reparation av stora komponenter. Även om resultaten är lovande, återstår en del arbete innan metoden kan kommersialiseras.
Framåt – ett stort perspektiv
Om den implementeras framgångsrikt kan tekniken förändra hur vindenergisektorn hanterar reparationer och potentiellt minska behovet av att skrota stora komponenter.
– Dessa lösningar gör att vi kan reparera indikationer direkt på produktionslinjen utan att behöva stoppa produktionen. Det gör att vi kan göra snabba reparationer istället för att kassera, säger Kaare Jensen från FORCE Technology.
Anders Vedel från Vestas säger om framtiden:
– Med implementering och utrullning, som förhoppningsvis kan ske om tre till fyra år, kommer vi att ha något som gör en stor och meningsfull skillnad för hela branschen – både för underleverantörer och OEM-tillverkare.
Fakta om WeldCast
WeldCast-projektet startade 2021 med partners från Siemens Gamesa Renewable Energy A/S, Vestas Wind Systems, BEATTR, FORCE Technology, DTU – Danmarks Tekniske Universitet och Energy Cluster Denmark. Projektet finansieras av Innovationsfonden.
Läs mer om WeldCast eller se projektvideon här: https://www.energycluster.dk/en/projects/weldcast/.