– Vi får in omkring fyra ton skräp i veckan, som inte ska vara i avloppsvattnet överhuvudtaget. Det kan vara mobiltelefoner, tamponger och tops med mera som fångas upp av rensgallret, berättar Roger Allen, projektledare på Nodra och fortsätter:
– De gamla rensgallren var utslitna och behövde bytas ut. Dessutom hade vår leverantör gett besked att de inte längre kunde göra service på gallren, så vi hade ett stort behov av att byta ut dem.
Besvärligt byte
På reningsverket finns tre parallella rensgaller och de är vardera fem meter långa, en meter breda och väger omkring tre ton. Gallren – som är maskinlinjer – fungerar som en trappa i rörelse, där vattnet forsar genom nätet i trappan medan skräpet stannar kvar tack vare gallret. Skräpet skickas sedan till Händelö kraftvärmeverk och blir fjärrvärme och el.
Att byta ut de gamla gallren visade dock sig vara mer besvärligt än Nodra räknat med. Det beror på att de var placerade i en trång lokal där det dessutom saknades en traverskran. Därtill var de nya gallren och skruvtvättspressar något större och längre.
– Vårt uppdrag var inledningsvis att göra konstruktioner till rensgaller och tillhörande maskiner som skulle placeras på samma plats som tidigare, men redan tidigt i detta arbete insåg vi att det skulle bli problem med att byta ut de gamla rensgallren och Nodra behövde mer hjälp än vad de först trott, säger David Lindén Elofsson, som ansvarat för projektet från FVB.
Visualisering genom 3D
– Den trånga lokalen innebar ett komplext problem och vi fick bolla olika idéer hur vi skulle klara bytet av rensgallren. Det gjorde vi bland annat genom 3D-skanning av lokalen och ny design i 3D-verktyg där kunden på ett tydligt sätt fick en visualisering av projekteringen och kunde se förslag på förändringar, säger David Lindén Elofsson.
Han lyfter också fram att 3D-verktyget möjliggjorde kontroll av installationsförfaranden och montageutrymmen, vilket förebyggde förseningar och fördyringar i form av tilläggsarbete.
Roger Allen framhåller att FVB:s kompetens med 3D-skanningsverktyg har varit en nyckel till framgång i projektet.
– Med hjälp av 3D-verktyget kunde vi på ett mycket enkelt sätt se olika alternativ. Det sparade också tid, säger Roger Allen.
Otraditionell lösning
Lösningen blev att göra en avlyftningsbar lucka i taket så att man kunde lyfta ut de gamla maskinerna och få de nya på plats. Det är en otraditionell lösning, men den har visat sig fungera bra i praktiken och i november ska den sista maskinen komma på plats.
Utöver takluckan har Nodra infogat en kompletterande stålkonstruktion i byggnaden med en travers som kan arbeta i hela lokalen.
– Detta har varit viktigt för att kunna ta bort och få på plats rensgallret, men också vid större underhåll. Omkring vart tredje år behöver man byta ut delar i rensgallret och då behövs traversen. Dessutom har lokalen byggts ut vilket gör det enklare för underhåll framöver och det blir en förbättrad arbetsmiljö, säger David Lindén Elofsson.
Samarbetet med FVB har fungerat mycket bra menar Roger Allen.
– Det finns ingen standardlösning hur man ska lösa problem i våra anläggningar, utan det krävs ett stort kunnande, vilket FVB har. David har varit lyhörd och kommit med olika förslag på intressanta lösningar hur vi kan lösa våra problem och nu har vi en lokal som är bättrad lämpad för verksamheten och de som ska jobba där, säger Roger Allen.
Fakta 3D:
Att jobba med 3D-skannade miljöer möjliggör en effektivare och bättre projektering för samtliga ingenjörsdiscipliner, oavsett om det gäller mekaniska installationer, rörsystem eller byggnadskonstruktioner så som i fallet med Nodra, med den kompletterande stålkonstruktionen och traversen. På FVB rekommenderar vi våra kunder att använda den här resursen i synnerhet när projekten involverar arbeten i befintliga anläggningar.