Nyheter

Farliga partiklar i röken och dammet vid lasermärkning

Text: Solectro

Har du funderat på vad som finns i röken och dammet som uppstår vid lasermärkningen? I många fall så består den av farliga partiklar, gaser och ångor som kan ta sig långt i våra kroppar. I röken och dammet finns det tex. tungmetaller, nickel, kobolt och krom som är mycket farligt för hälsan. 

Se till att du inte utsätts för dessa ämnen och absolut inte under långvariga förhållande.

Finns det ett utsug på arbetsplatsen? 

Har utsuget rätt sorts filter för den laserkälla och de material som ni arbetar med? När och hur ofta byter ni filter i utsuget? Tänk på att ett mättat filter inte tar hand om några farliga ångor eller dammpartiklar utan det går bara vidare rakt igenom utsuget. I värsta fall andas man in de farliga ämnena som uppstår, vilket kan leda till problem och sjukdomar på andningsorganen, hjärt- och kärlsjukdomar och ökad risk för cancer.

Det är även viktigt att påpeka att röken och dammet inte bara är skadligt för människokroppen utan även för den utrustning och de maskiner som finns i samma lokaler eftersom det kan uppstå olika beläggningar som kan leda till tex. Elektrostatisk urladdning och produktionsstopp.

Det är enkelt att förändra arbetsmiljön genom att satsa på ett effektivt och funktionellt utsug.

Genom att ansluta ett utsug med rätt sorts filtersystem till lasermaskinen så får man snabbt en rök- och dammfri arbetsplats. Ett välfungerande utsug ger en hälsosammare trygghet för personalen.

Med ett utsug och filtersystem från ULT så tar man effektivt hand om de farliga ämne som uppstår och de farliga partiklarna kapslas in i de särskilt anpassade filterna. Tillsammans med ULT ser vi alltid till att göra en noga efterforskning tillsammans med er för att man skall få fram rätt kapacitet och rätt filtersystem för utsuget. ULT har bred erfarenhet av många lika lösningar inom industri och produktion.

Det är också viktigt att det är enkelt att byta filter i utsuget så att det kan utföras av produktionsansvarig personal för att undvika produktionsstopp på grund av igensatta filter.

Vi vill också belysa att det finns många som har missuppfattningen att ett aktivtkolfilter eller kemisorptionfilter kan meddela när det är fullt/mättat, men tyvärr så fungerar det inte så. Den här typen av filter måste utvärderas i produktionen och ofta kan man hitta rätt intervaller genom rekommendationer och genom vägning.

Ett fullt/mättat aktivtkolfilter eller kemisorptionfilter fångar inte längre upp de farliga partiklarna utan de går då istället rakt igenom utsuget och ut igen. Så om ni har utsug i produktionen med aktivtkolfilter, se till att kontrollera när det senast är utbytt så att ni inte vaggas in i en falsk trygghet.

Det finns olika vikt och volym på den här typen av filter, det kan vara allt från tex 0,5kg till 14kg och därför mättas de olika fort. Ställ dig frågan, är det någon på arbetsplatsen som är ansvarig för utsuget och finns det ett intervall för kontrollerat filterbyte?

Vi på Solectro kan hjälpa er att hitta rätt utsug.

Tillsammans med specialister på ULT går vi ingenom vilket/vilka material som används och vilken effekt ni har på laserkällan. Tillsammans med produktionstimmar mm hittar man sedan en utsugslösning med rätt sorts filter. ULTs utsug är effektiva, lätta att använda och enkla att utföra filterbyte på. De kan enkelt skötas om av produktionsansvarig och maskinoperatörer. Tänk på att utsuget alltid skall vara anpassat efter många olika parametrar som material, maskinmodell, laserkälla, produktionstimmar mm.

ULTs utsug finns med många olika funktioner och kombinationer. Det finns även särskilt anpassade utsug för ATEX klassade miljöer.