Mälarenergi tar ett nytt steg på vägen mot nettonoll utsläpp av fossil koldioxid. I november kommer en testanläggning för koldioxidinfångning att installeras på Kraftvärmeverket. Det berättade koncernchef Niklas Gunnar på Stora Näringslivsdagen i Västerås.
CCS är en förkortning för Carbon Capture and Storage, som innebär att koldioxid avskiljs från rökgaserna, transporteras bort och slutlagras. På så sätt kommer de inte ut i atmosfären. CCU står för Carbon Capture and Utilization. CCU innebär att den infångade koldioxiden återanvänds som råvara i industrin.
– Mälarenergi har följt teknikutvecklingen runt CCS och CCU noga. En förstudie under 2023 ledde till beslut om att gå vidare med utredningsarbetet – och än så länge är båda varianterna intressanta, betonar Mälarenergis koncernchef Niklas Gunnar, som var en av talarna under Stora Näringslivsdagen i Västerås:
– Vi har inte låst oss vid det ena, det andra eller en lösning som rymmer båda. Steg ett är trots allt att fånga in själva koldioxiden. Om den sedan lagras eller återanvänds blir steg två.
– Koldioxidinfångning har stor potential att motverka klimatkrisen. Det vi behöver för att komma vidare med vårt utredningsarbete, är anläggningsspecifik kunskap om hur tekniken kan appliceras på just Kraftvärmeverket i Västerås, på ett så resurseffektivt och optimalt sätt som möjligt. Det är det vi nu ska utreda, praktiskt och på plats.
Tre månader med start i november
Testanläggningen kommer till Kraftvärmeverket i början av november och ska driftsättas ett par veckor senare. Den kommer sedan att vara i drift fram till mitten av februari.
– Det ger oss tre månader att, på ett konkret sätt, undersöka möjligheterna för koldioxidinfångning i Västerås.
Kraftvärmeverket i Västerås använder tre typer av bränslen: biobränsle, returträ och avfall. Att ta hand om avfallet som samhället kasserat är en miljötjänst. Istället för att avfallet hamnar på deponi – alltså soptipp – energiåtervinns det och blir till både värme och el.
– Mälarenergi är i full gång med det vi kallar Resan mot noll – att uppnå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid. För att lyckas, måste vi hitta nya vägar, utforska ny teknik och hitta nya samverkansformer. Den här testanläggningen är en del av den resan.